Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Drága munkahelyváltás az Oscar de la Rentához

2016. december 23. - Dr. Kovács Gertrúd

Carolina Herrera a hét elején keresetet nyújtott be Oscar de la Renta ellen a Monse-ot is megalapító Laura Kim miatt, aki jelenleg az Oscar de la Renta kreatív csapatát erősíti. A kereset annak a hat havi versenytilalmi megállapodásnak a betartására irányult, amelyet Carolina Herrera szerint Kim kisasszony elfelejtett betartani. 

A kereset szerint ugyanis, Laura Kim 2015 októberében munkaszerződést kötött a Carolina Herrera divatházzal, méghozzá mint senior tervező, de ezév július 8-án távozott és szeptember elején az Oscar de la Renta divatháznál kezdett el dolgozni. Laura Kim egyébként már régebbről is ismerte már a de la Renta házat, hiszen több évet is dolgozott ott, és ráadásul a néhai Oscar de la Renta keze alatt dolgozott összesen 18 évet. 

Állítólagosan a Carolina Herrera vezérigazgatója meg is kereste az "átigazoló" Laura Kimet, hogy figyelmeztesse szerződésszegésére, ugyanis a munkaszerződésébe foglalt 6 hónapos versenytilalmi megállapodás még kötötte a tervezőt, és ez azt jelenti, hogy leghamarabb januárban állhatott volna újra munkába.

A divatszakmában dolgozók, főleg akik a kreatív vonalon dolgoznak, általában mindig találnak hasonló jellegű versenytilalmi kikötéseket a munkaszerződéseikben, ugyanis mint ahogyan már a neve is árulkodó, kikötheti a munkavállalónak, hogy mennyi ideig nem dolgozhat a munkáltató versenytársánál, és amennyiben mégis megtenné, úgy súlyos pénzösszegeket kell fizetnie kötbér címén. A jelenleg hatályos magyar jog szerint egyébként ebben az esetben sem kell fizetnie a kötelezettnek, kimentheti a szerződésszegését. 

Az USA-ban ugyanakkor az efféle kikötések haszna nem csupán abban van, hogy egy adott tehetséges munkavállaló, aki egyébként milliókat hozhat az adott divatház számára, rögtön ne kezdjen el profitot termelni a konkurens házaknak, de egy jóidőre -nyilvánvalóan annyira, amennyit kikötnek-  attól is megvédi a márkát, hogy értékes terveiket más divatházak lemásolják. Mint már több cikkünkben is utaltunk rá, nagyon egyszerű egy tervet, vagy ruhát, vagy anyagot úgy átalakítani, hogy az amerikai jog szerint már kellőképpen eredetinek minősüljön (és ugyebár ezzel az eszközzel a fast fashion divatházak sokszor élnek is). 

Laura Kim ügyvédje egyébként arra hivatkozott, hogy ügyfele semmilyen jogsértést nem követett el, ugyanis nem volt kikényszeríthető a megállapodás, hiszen Kimet mozdították el a Herrerától, mivel a vezetőség (értsd: maga Carolina Herrera) nem akarta, hogy átvegye a kreatív igazgatói pozíciót. 

Az alperes érvelésével nem értett egyet a New York-i bíróság, Carolina Herrerának adott igazat és egyelőre ugyan csak átmenetileg rendelkezett, ugyanis ideiglenes távoltartási végzést hozott. E körben több kérdés is felmerül: egyrészt nem egyértelmű, vagy köztudott, hogy a Kim elleni távoltartási végzés mennyire ideiglenes, illetőleg, hogy mennyire rizikós az egész ügynek a kimenetele. Laura Kim első kollekcióját a 2017-es őszi/téli szezonra tervezte volna, amelyet jövő februárban mutattak volna be, Herreráék viszont azért perelnek, hogy legalább áprilisig ne dolgozhasson a tervezőnő. 

Várjuk a fejleményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr4112069611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása