Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Beyoncé-ék a gyerekük nevéből is pénzt csinálnának?

2017. február 19. - Dr. Kovács Gertrúd

mtv-vmas-2016.jpgBeyoncé és kislánya, Blue Ivy Carter a 2016-os MTV VMA díjátadón, forrás: elle.fr

Ki ne ismerné Beyoncé és Jay-Z kislányát, Blue Ivy-t? A kis 5 éves csöppség máris olyan partikon vesz részt talpig Gucciban, mint a legutóbbi Grammy-díjátadó és társai e mellett pedig szülei is tesznek azért, hogy maga a Blue Ivy Carter is érték legyen. Az ismét várandós (és ezúttal ikrekkel) Beyoncé és Blue Ivy édesapja pedig nemrégiben az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalához (USPTO) benyújtott kérelmük szerint szeretnék, ha a Blue Ivy Carter több lenne, mint kislányuk neve: védjegyként is le kívánják védetni. 

A kérelem szerint többek között különböző babaholmik, parfümök, játékok és mindenféle kiegészítő, valamint ruha osztályokban kívánják lajstromoztatni a kislány nevét, de az ügy érdekessége, hogy valamivel rögtön a kis csöppség 2012-es januári születése után már hasonló kérelmet nyújtottak be, amit viszont akkor el is utasított a USPTO. 

tina16.png

A Carter család, forrás: ladiesliveandlearn.com

A pár most (egészen pontosan egy évvel ezelőtt) a 1B kérelmet adta be a USPTO-hoz, ami azt jelenti, hogy még ugyan nem használták a védjegyet, viszont a jövőben szándékukban áll. Jelenleg a magyar jog szerinti meghirdetési fázisban van a védjegybejelentés, ami azt jelenti, hogy amennyiben bárki, aki úgy gondolja, hogy a lajstromozandó védjegy sértené az ő védjegyét, akkor vagy felszólalhat a védjegy lajstromozása ellen, vagy pedig kérelmezheti az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalát, hogy hosszabbítsa meg a meghirdetési időszakot. Ha senki sem tesz a fentiek szerint a USPTO eleget tehet a kérelemben foglaltaknak és lajstromoztathatja a védjegyet. (Ehhez képest egyébként a kínai védjegy-jog nem ennyire a használat-központú, több érdekesség a kínai védjegyekről itt olvasható.)

b17bf7bfbf89e8d9e487846686e0d2ab.jpg

Blue Ivy Carter talpig Gucciban és édesapja, Jay-Z az idei Grammy-díjátadón, forrás: US Weekly

A jelenleg hatályos amerikai védjegy-jogi szabályozás szeirnt ugyanakkor Beyoncénak és Jay-Z-nek előbb-utóbb használnia kell a védjegyet. Ezt azért fontos rögzíteni, mert több, pár évvel ezelőtti interjúikból arra lehet következtetni, hogy a pár csak azért kívánta még 2012-ben bejegyeztetni a kislány nevét védjegyként, hogy más cégek ne húzhassanak hasznot a név használatából, akkoriban még semmilyen üzleti tervvel nem álltak készen a lányuk nevének használatára. Ennek jelenlegi sorsa egyébbként szerintem nem tisztázott, ugyanakkor, most, hogy már a hivatalos közlönyben is közzétették a védjegy lajstromozására irányuló kérelmet, és a meghirdetési periódusban "vagyunk", én elég nehezen tudom elképzelni, hogy ne lajstromozzák majd. 

Azért viszont azt se felejtsük el, hogy ez Amerika, bármi megtörténhet...

20160715153044gyp71_1468756464_png.jpeg

...Mint ahogyan az is, hogy Beyoncé a magyar Sugarbird márka egyik ruháját választotta ahhoz, hogy Lemonade nevű albumához öltözhessen.:)
Kép: fashionfave.com

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr2312267032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása