Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Még hány emberéletet követel a fast fashion?

2017. július 06. - Dr. Kovács Gertrúd

Miközben a high fashion világa vagy épp Párizsban egyik couture show-ról a másikra jár - vagy kíséri azokat figyelemmel a világ más pontjáról, addig a fast fashion atmoszféráját sajnos sokkal szomorúbb hír járta át a napokban. A bangladesi Dhaka melletti városban levő ruházati üzemet robbanás rázta meg, melyben legalább tizen életüket vesztették és többen megsérültek. A The Fashion Law beszámolója szerint az üzemben, amelyben a Multifabs elnevezésű helyi cég gyártatott, hétfőn robbant fel valószínűsíthetően a kazán, miközben a gyárban karbantartást végeztek. A Multifabs honlapja szerint több európai divattársasággal is együttműködik, viszont arról nem található pontos információ, hogy pontosan mely márkákkal dolgoznak együtt.

bangladesh-factory-worker-012.jpg

Fotó: The Guardian

Ez a katasztrófa a közelébe sem ér a 4 évvel ezelőtti, Rana Plazaban történt, több, mint ezer életet követelő tömegszerencsétlenségnek, de érdemes ezen eset kapcsán is elgondolkodni, hogy a fast fashion márkák nagyrésze továbbra is olyan országokban gyártat, amelyekben nemhogy Európai Uniós standardoknak nem felel meg a gyárak többsége, de az ott munkavállalók jelentős hányada gyakorlatilag életét kockáztatva keresi meg a napi 4-5 dollárját. 

image_adapt_990_high_rana_plaza_anniversary02_1398440880316.jpg
"Bangladesi ruhagyári munkás"
Forrás: america.aljazeera.com

A Multifabs üzemi balesetében a kazán állítólag német gyártmány volt, és épp a robbanás előtt pár héttel ellenőrizték a működését és állapotát. Bangladesh egyébként nagyjából évente 28 millió dolláros bevételt hozó ruhagyártó iparnak ad otthont, amely összes export bevételének a 80%-át jelenti. A 2013-as Rana Plaza-i tömegszerencsétlenség után megnőtt az igény a biztonsági szabályok szigorúbbá tételére. (Igen sajnálatos, hogy mindehhez több, mint ezer ember halála kellett.) Ennek fényében pedig a nagyobb gyárakra különleges figyelmet szentelve különböző audit bizottságokat hoztak létre, és nagyszabású ellenőrzéseket is tartottak. A Multifabs gyáránál 2 évvel ezelőtt tartottak ellenőrzést, aminek zárójelentésében az auditorok felhívták a figyelmet a Multifabs kazánjára, ugyanis azt nem látták el tűzállószerkezettel. A Multifabs egyébként havonta nagyságrendileg 6 millió dolláros bruttó bevételt produkál.

Mindennek tükrében igen erősen megkérdőjelezhető, hogy valóban történt-e érdemi változás a Rana Plaza-i baleset óta, vagy csupán egy újabb szerencsétlenség kell ahhoz, hogy tényleges lépéseket tegyenek a biztonságos bangladeshi ruhagyártás érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr7312643639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2017.07.06. 19:40:03

Ilyen ez a pop-szakma. Vagy mit gondoltok miért van annyi menekült a világban?

silverrant 2017.07.06. 19:49:58

Nagyon szívesen a vegánok orra alá dörgölném ezt úgy istenesen.

Nagyon nyomatják az állatok jogait és szevedéseit, de nem veszik észre, hogy éppen egy H&M-ben beszélgetnek erről. Megtörtént eset.

Hórukk 2017.07.06. 23:15:34

Ilyen a világ. Nálunk több az üzemi baleset mint Nyugat-Európában, de kevesebb mint Bangladeshben (vagy éppen Mianmarban vagy Szváziföldön, ahol nem sok mindent gyártatnak a multik).

2017.07.07. 20:56:38

Ne vegyunk fast fashion ruhat. Mi megleszunk nelkule, kerdes, hogy a bangladesiek, meglesznek-e a munka nelkul.

2017.07.07. 20:58:33

@MaxVal BircaMan HJCD: biza, az ultraliberalis Hollandiaban is naponta szazaval dobjak fel a pacskert a melosok.
süti beállítások módosítása