Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Instagram posztja miatt perlik Gigi Hadidot

2017. szeptember 13. - Dr. Tary Katalin

 

64654ff69dee7a102bb70ea0f3cdb4b9.jpg

Forrás: www.elle.com

Peter Cepeda, a New York-i paparazzi fotós előző héten keresetet nyújtott be a Kelet-virginiai Kerületi Bíróságnál Gigi Hadid szupermodellel szemben, szerzői jogainak megsértése miatt. A fotós szerint a modell egy általa, 2016. július 11-én készített képet tett közzé az Instagram és Twitter oldalán, melyhez elmulasztotta kérni a fotós képeihez fűződő felhasználási jogokkal rendelkező INF Photo ügynökség előzetes engedélyét, holott azok gyakorlására - így a nyilvánosság felé történő közvetítés joga felett is - a cég rendelkezik kizárólagos jogosultsággal és ezzel a modell komoly anyagi kárt okozott a fotósnak.

A New Yorkban készült képen Hadid hátulról, egy The Mighty Company márkájú, átalakított Adidas feliratú bőrkabátban látható, amely ruhadarabon az Adidas márkanevet úgy módosították, hogy a szó elejére egy “H” betűt tettek és az utolsó két betűt lehúzták, így megkapva a modell vezetéknevét.

screen_shot_2017-09-10_at_3_51_06_pm.pngForrás: Gigi Hadid Instagram

A fotós elmondása szerint több alkalommal kérte a modelltől a kép eltávolítását, melynek azonban ő nem tett eleget (a fotó még mindig kint van Hadid Instagram-oldalán). Ráadásul nemcsak a modell, hanem annak ügynöksége, az IMG is a fotós engedélye nélkül használta fel a képet.

Cepeda állítása szerint a modell úgy jutott a képhez, hogy a jogkezelő ügynöksége - persze megfelelő ellenérték fejében - engedélyezte a Daily Mail napilapnak és a TMZ bulvár oldalnak a kép közzétételét, mely fotót Hadid valamelyik engedélyes oldalról kimásolt és megosztotta követőivel. A fotós problémája nem csupán az, hogy a modell közzétette a képet Instagram-oldalán, melyet azóta már több mint 1,2 millióan lájkoltak, hanem hogy több más oldal is átvette a modell által megosztott képet, így további veszteséget okozott a fotósnak, hiszen ezzel ő minden egyes jogosulatlan felhasználás után bevételtől esett el.

Mindeközben a fotós szerzői jogának regisztrációjára vonatkozó kérelmet nyújtott be az Amerikai Szerzői Jogi Hivatalnál.

a4c56df57e23871ecceabe6fdd57bb18.jpg

Forrás: www.elle.com

A fotós keresetében azzal érvelt, hogy a képét szerzői jogi védelem illeti meg, mivel az egy olyan egyedi pillanatban megörökített eredeti alkotás, amely az ő szellemi tevékenységéből fakadt, ezáltal az szerzői jogi oltalom alá tartozó műnek számít. Álláspontja szerint a kép elkészítéséhez megfelelő szaktudásra és tökéletes időzítésre volt szükség. Mindezek alapján őt mint szerzőt a kép elkészítésének pillanatától kezdve megillette a szerzői jogok összessége, így a kép feletti vagyoni jogok gyakorlása is. Azzal, hogy Hadid a közösségi médián a fotót megosztotta, megsértette a fotós szerzői jogát, mivel a felhasználás engedélyezésére kizárólagosan a szerző, illetve az ő felhatalmazása alapján a jogkezelő szervezet jogosult.

Keresetét továbbá a mű egységének megsértésére alapítja. Hivatkozik az amerikai Digitális Millenniumi Szerzői Jogi Törvényre (Digital Millennium Copyright Act – DMCA), amely kimondja, hogy jogsértést követ el, aki megsérti a mű egységét, tehát azt eltorzítja vagy megváltoztatja. Állítása szerint a modell az újság képéről levágta a rá vonatkozó utalást, a szerző beazonosítására alkalmas információkat, ezzel megbontva a mű egységét és megsértve a mű integritását.

A fotós keresetében a kép eltávolítását kéri, továbbá követeli a kép közzétételéből, felhasználásából eredő minden olyan vagyoni előny átadását, mellyel a modell vagy ügynöksége jogtalanul gazdagodott.

A fotósok és a hírességek között nem egyediek a közösségi médiában megosztott képek miatt kialakult szerzői jogi viták. A tavalyi évben Julie Dermansky fotós a Trump Organisation-nel szemben nyert pert szerzői jogainak megsértése miatt. A per alapja a fotós öt hölgyről készült képének a cég honlapján és a @realdonaldtrump Instagram-oldalon történő jogosulatlan felhasználása volt, amely jogsértésért a bíróság helyt adott 150.000,- dolláros kártérítési követelésének.

nevtelen_2.pngForrás: www.petapixel.com

Kíváncsiak leszünk a fentiek alapján, hogy milyen eredményre jut a bíróság a fotós keresetével kapcsolatban. Bár ahogy arról korábbi cikkeinkben is írtunk (itt és itt), az Instagram egyre nagyobb terjedésével a perek egyik elkerülőútja lett, hogy az óriási követőtáborral rendelkező celebek megállapodást kötnek a szerzői jogsérelmet szenvedő felekkel a posztjaikon történő feltüntetésükre, így biztosítva olyan médiamegjelenést, amely által a sértett személy megfelelő kártérítésre tehet szert.

Gigi Hadid, 35,7 millió követőjével is az egyik legnagyobb Insta-modellnek tekinthető, így van rá esély, hogy a felek között egy peren kívüli egyezség születik, elkerülve ezzel a bírósági tárgyalást.

gigi-hadid-by-patrick-demarchelier-6.jpgForrás: www.fashioneditorials.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr5912826644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása