Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A szakma legjelentősebb díja: Brit Divat Díjátadó - 2. rész

2017. december 07. - Sörös Bernadett

Idén is megrendezésre került a divatszakma egyik legjelentősebb eseménye, a Brit Divat Díjátadó. Cikksorozatunk első részében már írtunk a díjazottakról, az ikonok bemutatásának egy része azonban még hátra van.

Elevenítsük fel, hogy a Brit Divattanács az idén az alábbi kategóriákban kiknek ítélte oda az illusztris elismerést:

  • Legjobb Modell: Adwoa Aboah
  • Kiemelkedő Teljesítmény: Christopher Bailey
  • Az Év Brit Férfiruházat Tervezője: Craig Green a Craig Greentől
  • Az Év Brit Nőiruha Tervezője: Jonathan Anderson a JW Andersontól
  • Az Év Kiegészítő Tervezője: Jonathan Anderson a Loewe-tól
  • Swarovski-díj a Pozitív Változásért: Maria Grazia Chiuri
  • Brit Feltörekvő Tehetség: Michael Halpern a Halperntől
  • Brit Feltörekvő Tehetség - Férfiruházat: Charles Jeffrey a Charles Jeffrey Loverboytól
  • Isabella Blow-díj a Divat Alkotásért: Pat McGrath
  • Különleges Elismerés: Stella McCartney
  • Brit márka: Alexander McQueen
  • Nemzetközi Üzleti Vezető: Marco Bizzarri a Guccitól
  • Nemzetközi Városi Luxus Márka: Off-white
  • Nemzetközi Konfekció Tervező: Raf Simons a Calvin Kleintól
  • A  Divatikon: Donatella Versace

A díjazottak ismertetésének folytatása:

Isabella Blow-díj a Divat Alkotásért: Pat McGrath

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a divatvilág legikonikusabb magazinja, vagyis a Vogue, a világ legbefolyásosabb sminkesének hívja. Pat McGrath-nek azonban kijut az elismerésekből, nem "csak" a Vogue kitüntetett megnevezését, de mostmár az Isabella Bow-díjat is magáénak tudhatja.

oje.jpg

Pat McGrath, az Isabella Blow-díj nyertese munka közben
Forrás: primadonnamagazine.co

Különleges Elismerés: Stella McCartney

Amit az édesapja, Paul McCartney megalkotott a zeneiparban, azt Stella Nina McCartney beteljesítette a divatvilágban. Bár kezdetben az ismert vezetéknév miatt sok kritika érte, többek közt Karl Lagerfeld minősítette, mikor Stella átvette tőle a Chloé divatház vezető tervezői pozícióját. Lagerfeld úgy fogalmazott: "A Chloénak nagy nevet kellett volna választania. Ez az ugyan, de a zenében, nem a divatban. Reméljük van olyan tehetséges, mint az apja." Nos, Stella azóta 2000-ben elnyerte "Az év divattervezője" díjat, most pedig Különleges Elismerésben részesült, így nem csak Lagerfeldnek, de az egész világnak bizonyította, hogy van olyan tehetséges, mint az apja.

Brit márka: Alexander McQueen

A márka, melyet leginkább az erős márka koncepció és a féktelen kreativitás egyvelegeként lehet jellemezni. A divatházat maga a névadó, Alexander McQueen alapította 1992-ben, melynek 51%-át a Gucci vásárolta meg 2000-ben. Alexander 2010-es halálát követően Sarah Burton, Alexander kezei alatt nevelkedet divattervező lett a márka kreatív igazgatója, aki a divatházra jellemző formabontó mágikus darabokba tökéletesen beleillesztette a fiatal nőiség érzetét.

alexander.jpg
Alexander McQueen 2018 Tavasz
Forrás: VOGUE


Nemzetközi Üzleti Vezető: Marco Bizzarri a Guccitól

Marco Bizzarrit 2015-ben nevezték ki a Gucci vezérigazgatójának. Pozíciója elfoglalása után a Gucci piaci értéke az egekbe szökött és mindenki a siker titkáról kezdte kérdezgetni. "A siker a kreativitással kezdődik. Ha megvannak a megfelelő, kreatív embereid, nagyon könnyű a piacot köréjük építeni. Ha nincsenek, nehéz lesz előrelépni. Ez a két dolog tökéletesen működik együtt. Nem a számokkal kell kezdeni. A világ egy túlzsúfolt hely, ezért el kell döntened, hogy mi mellett szeretnél kiállni és mit szeretnél közvetíteni. A sztereotípiának, miszerint a kreatív igazgató folyton a vezérigazgatóval harcol, vége van - finito. A kreativitást védelmezni kell, hiszen nem lehetsz kreatív, ha fenyegetve érzed magad." - fogalmazott az olasz vezérigazgató. 

Nemzetközi Városi Luxus Márka: Off-white

A milánói központú Off-White 2013-as alapítása után hamar az egyik leggyorsabban növekvő márka lett a terjeszkedés és a márka körüli hype tekintetében. Bár a brand alapvetően utcai viseletre lett tervezve, árait tekintve nem véletlen, hogy a Nemzetközi Városi Luxus Márka díjat kapta meg. Az Off-White alapítója Virgil Abloh, aki szerette volna újragondolni az úgynevezett streetstyle-t. Grafikus, Dj, építész és mindezek mellett divattervező, így már érthető, hogy honnan jöttek a márkára jellemző grafikai formák. 

Nemzetközi Konfekció Tervező: Raf Simons a Calvin Kleintól

Raf Simons belga divattervező kezdetben bútorokat tervezett, majd 1995-ben mutatta be első kollekcióját. 2012-ben kreatív vezető lett a Christian Diornál, ezután 3 évvel került a Calvin Klein divatházhoz. Itt első  saját kollekciójával 2017 őszén debütált. Raf Simons olyan hírességek köreiben is elismerést nyert, mint A$AP Rocky, Rihanna, Frank Ocean vagy Big Sean. A híres A$AP MOB elnevezésű rap banda 2017-ben még egy dalt is írt RAF címmel, Raf Simons ikonikus ruhadarabjairól. 

A  Divatikon: Donatella Versace

Talán senkinek sem kell bemutatnom a Versace ház ikonikus arcát, Donatella Versacét. Bátyja, Gianni Versace 1997-es halála után bebizonyította, hogy ő is hatalmas sikereket tud elérni a márkával. Idén, Gianni halálának 20. évfordulója alkalmából, Donatella olyan divatbemutatóval tisztelgett bátyja előtt, amelytől hetekig hangos volt a világsajtó. A kifutón végigvonult a modellvilág színe-java és nem csupán az új kollekció darabjait mutatták be, hanem Gianni Versace életének és pályafutásának legsikeresebb, legkiemelkedőbb, egyes esetekben a legdekandesebb, már-már divattörténeti ruhaköltémenyeit is ismét életre keltették olyan jelenlegi szupermodellek, mint Kendall Jenner, Gigi és Bella Hadid, Kaia Gerber, Taylor Hill, Doutzen Kroes, Candice Swanpoel - hogy párat említsünk a nagy húzónevekből. Donatella a sztárságát bátyja példáját követve hatalmas partikkal is bizonyítja, melyeknek állandó vendégei többek közt Sir Elton John, Catherine Zeta-Jones vagy Kate Moss. Nem véletlen tehát, hogy szinte az összes vörös szőnyeges eseményre hivatalos és mostmár hivatalosan is viselheti a Brit Divattanács által ráruházott Divatikon címet. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr7213450193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása