Minden, ami divat és minden, ami jog.

Pic of the day

2018. március 17. - Dr. Kovács Gertrúd

28763949_573107329723827_8268025225501736960_n.jpg_640x640

divatjog készítette ezt a képet.

Pic of the day

25022421_1985300301794862_1003430954506649600_n.jpg_640x640

Gilles Bensimon készítette ezt a képet.

#Repost @gilles_bensimon (@get_repost)・・・@karolinakurkova @elle_russia @lloydsimmondsmakeup #ekaterinaMukhina @mukhins @helenebidard @talentandpartner @brydgesmackinney_official 

A szakma legjelentősebb díja: Brit Divat Díjátadó - 2. rész

Idén is megrendezésre került a divatszakma egyik legjelentősebb eseménye, a Brit Divat Díjátadó. Cikksorozatunk első részében már írtunk a díjazottakról, az ikonok bemutatásának egy része azonban még hátra van.

Elevenítsük fel, hogy a Brit Divattanács az idén az alábbi kategóriákban kiknek ítélte oda az illusztris elismerést:

 • Legjobb Modell: Adwoa Aboah
 • Kiemelkedő Teljesítmény: Christopher Bailey
 • Az Év Brit Férfiruházat Tervezője: Craig Green a Craig Greentől
 • Az Év Brit Nőiruha Tervezője: Jonathan Anderson a JW Andersontól
 • Az Év Kiegészítő Tervezője: Jonathan Anderson a Loewe-tól
 • Swarovski-díj a Pozitív Változásért: Maria Grazia Chiuri
 • Brit Feltörekvő Tehetség: Michael Halpern a Halperntől
 • Brit Feltörekvő Tehetség - Férfiruházat: Charles Jeffrey a Charles Jeffrey Loverboytól
 • Isabella Blow-díj a Divat Alkotásért: Pat McGrath
 • Különleges Elismerés: Stella McCartney
 • Brit márka: Alexander McQueen
 • Nemzetközi Üzleti Vezető: Marco Bizzarri a Guccitól
 • Nemzetközi Városi Luxus Márka: Off-white
 • Nemzetközi Konfekció Tervező: Raf Simons a Calvin Kleintól
 • A  Divatikon: Donatella Versace

A díjazottak ismertetésének folytatása:

Isabella Blow-díj a Divat Alkotásért: Pat McGrath

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a divatvilág legikonikusabb magazinja, vagyis a Vogue, a világ legbefolyásosabb sminkesének hívja. Pat McGrath-nek azonban kijut az elismerésekből, nem "csak" a Vogue kitüntetett megnevezését, de mostmár az Isabella Bow-díjat is magáénak tudhatja.

oje.jpg

Pat McGrath, az Isabella Blow-díj nyertese munka közben
Forrás: primadonnamagazine.co

Különleges Elismerés: Stella McCartney

Amit az édesapja, Paul McCartney megalkotott a zeneiparban, azt Stella Nina McCartney beteljesítette a divatvilágban. Bár kezdetben az ismert vezetéknév miatt sok kritika érte, többek közt Karl Lagerfeld minősítette, mikor Stella átvette tőle a Chloé divatház vezető tervezői pozícióját. Lagerfeld úgy fogalmazott: "A Chloénak nagy nevet kellett volna választania. Ez az ugyan, de a zenében, nem a divatban. Reméljük van olyan tehetséges, mint az apja." Nos, Stella azóta 2000-ben elnyerte "Az év divattervezője" díjat, most pedig Különleges Elismerésben részesült, így nem csak Lagerfeldnek, de az egész világnak bizonyította, hogy van olyan tehetséges, mint az apja.

Brit márka: Alexander McQueen

A márka, melyet leginkább az erős márka koncepció és a féktelen kreativitás egyvelegeként lehet jellemezni. A divatházat maga a névadó, Alexander McQueen alapította 1992-ben, melynek 51%-át a Gucci vásárolta meg 2000-ben. Alexander 2010-es halálát követően Sarah Burton, Alexander kezei alatt nevelkedet divattervező lett a márka kreatív igazgatója, aki a divatházra jellemző formabontó mágikus darabokba tökéletesen beleillesztette a fiatal nőiség érzetét.

alexander.jpg
Alexander McQueen 2018 Tavasz
Forrás: VOGUE


Nemzetközi Üzleti Vezető: Marco Bizzarri a Guccitól

Marco Bizzarrit 2015-ben nevezték ki a Gucci vezérigazgatójának. Pozíciója elfoglalása után a Gucci piaci értéke az egekbe szökött és mindenki a siker titkáról kezdte kérdezgetni. "A siker a kreativitással kezdődik. Ha megvannak a megfelelő, kreatív embereid, nagyon könnyű a piacot köréjük építeni. Ha nincsenek, nehéz lesz előrelépni. Ez a két dolog tökéletesen működik együtt. Nem a számokkal kell kezdeni. A világ egy túlzsúfolt hely, ezért el kell döntened, hogy mi mellett szeretnél kiállni és mit szeretnél közvetíteni. A sztereotípiának, miszerint a kreatív igazgató folyton a vezérigazgatóval harcol, vége van - finito. A kreativitást védelmezni kell, hiszen nem lehetsz kreatív, ha fenyegetve érzed magad." - fogalmazott az olasz vezérigazgató. 

Nemzetközi Városi Luxus Márka: Off-white

A milánói központú Off-White 2013-as alapítása után hamar az egyik leggyorsabban növekvő márka lett a terjeszkedés és a márka körüli hype tekintetében. Bár a brand alapvetően utcai viseletre lett tervezve, árait tekintve nem véletlen, hogy a Nemzetközi Városi Luxus Márka díjat kapta meg. Az Off-White alapítója Virgil Abloh, aki szerette volna újragondolni az úgynevezett streetstyle-t. Grafikus, Dj, építész és mindezek mellett divattervező, így már érthető, hogy honnan jöttek a márkára jellemző grafikai formák. 

Nemzetközi Konfekció Tervező: Raf Simons a Calvin Kleintól

Raf Simons belga divattervező kezdetben bútorokat tervezett, majd 1995-ben mutatta be első kollekcióját. 2012-ben kreatív vezető lett a Christian Diornál, ezután 3 évvel került a Calvin Klein divatházhoz. Itt első  saját kollekciójával 2017 őszén debütált. Raf Simons olyan hírességek köreiben is elismerést nyert, mint A$AP Rocky, Rihanna, Frank Ocean vagy Big Sean. A híres A$AP MOB elnevezésű rap banda 2017-ben még egy dalt is írt RAF címmel, Raf Simons ikonikus ruhadarabjairól. 

A  Divatikon: Donatella Versace

Talán senkinek sem kell bemutatnom a Versace ház ikonikus arcát, Donatella Versacét. Bátyja, Gianni Versace 1997-es halála után bebizonyította, hogy ő is hatalmas sikereket tud elérni a márkával. Idén, Gianni halálának 20. évfordulója alkalmából, Donatella olyan divatbemutatóval tisztelgett bátyja előtt, amelytől hetekig hangos volt a világsajtó. A kifutón végigvonult a modellvilág színe-java és nem csupán az új kollekció darabjait mutatták be, hanem Gianni Versace életének és pályafutásának legsikeresebb, legkiemelkedőbb, egyes esetekben a legdekandesebb, már-már divattörténeti ruhaköltémenyeit is ismét életre keltették olyan jelenlegi szupermodellek, mint Kendall Jenner, Gigi és Bella Hadid, Kaia Gerber, Taylor Hill, Doutzen Kroes, Candice Swanpoel - hogy párat említsünk a nagy húzónevekből. Donatella a sztárságát bátyja példáját követve hatalmas partikkal is bizonyítja, melyeknek állandó vendégei többek közt Sir Elton John, Catherine Zeta-Jones vagy Kate Moss. Nem véletlen tehát, hogy szinte az összes vörös szőnyeges eseményre hivatalos és mostmár hivatalosan is viselheti a Brit Divattanács által ráruházott Divatikon címet. 

 

A szakma legjelentősebb díja: Brit Divat Díjátadó - 1. rész

Idén is megrendezésre került a divatszakma egyik legjelentősebb eseménye, a Brit Divat Díjátadó. Tavaly már írtunk magáról a díjról, az arról szóló cikksorozatunk itt és itt érhető el. 

A Brit Divattanács az idén az alábbi kategóriákban a következő személyeknek ítélte oda az illusztris elismerést:

 • Legjobb Modell: Adwoa Aboah
 • Kiemelkedő Teljesítmény: Christopher Bailey
 • Az Év Brit Férfiruházat Tervezője: Craig Green a Craig Greentől
 • Az Év Brit Nőiruha Tervezője: Jonathan Anderson a JW Andersontól
 • Az Év Kiegészítő Tervezője: Jonathan Anderson a Loewe-tól
 • Swarovski-díj a Pozitív Változásért: Maria Grazia Chiuri
 • Brit Feltörekvő Tehetség: Michael Halpern a Halperntől
 • Brit Feltörekvő Tehetség - Férfiruházat: Charles Jeffrey a Charles Jeffrey Loverboytól
 • Isabella Blow-díj a Divat Alkotásért: Pat McGrath
 • Különleges Elismerés: Stella McCartney
 • Brit márka: Alexander McQueen
 • Nemzetközi Üzleti Vezető: Marco Bizzarri a Guccitól
 • Nemzetközi Városi Luxus Márka: Off-white
 • Nemzetközi Konfekció Tervező: Raf Simons a Calvin Kleintól
 • A  Divatikon: Donatella Versace

 

Legobb modell - Adwoa Aboah 
Brit modell, aktivista, a 25 éves szépség legutóbb a decemberi brit Vogue címlapján tündökölt, a legnagyobb márkák kifutóin kápráztatja el a közönséget. Filmszerepet is kapott, méghozzá a Páncélba zárt szellem című filmben. Idén a GQ magazin megválasztotta az év nőjének is. 

810_29.jpg

Adwoa Aboah és Christopher Bailey mindketten elnyerték a Brit Divattanács elismerését
Fotó: Vogue UK

Kiemelkedő teljesítmény - Christopher Bailey
Jelenleg a Burberry elnökeke és kreaítv igazgatója. Donna Karan "szoknyája" mellett nevelkedett, majd átigazolt a Guccihoz még 1996-ban, ahol 5 évig tevékenykedett. A Burberry-hez a Guccitól való távozása után szerződött, immáron mintegy 16 éve. 

Az év brit férfiruházat tervezője - Craig Green
Craig Greenről már tavaly is írtunk, hiszen akkor is őt illette ez az elismerés és az ott szereplő mindennemű állítás a mai napig megállja a helyét: Green 5 éve töretlenül a csúcsok csúcsát hódítja meg.

Az év brit nőiruha tervezője és kiegészítő tervezője - Jonathan Anderson 
Sajátos helyzet és nem mindennapi teljesítmény: ez mind Jonathan Anderson, aki egyszerre két díjat is hazavihetett tegnap este. Már nem először vívja ki a Divattanács elismerését, 5 évvel ezelőtt az év feltörekvő tehetségének járó trófeát tudhatta magáénak. 

Swarovski-díj a Pozitív Változásért - Maria Grazia Chiuri
Ezt a kategóriát tavaly alapították méghozzá a néhai Franca Sozzanni emlékére, idén pedig egy nem kevésbé nagy név nyerte el a díjat, mint a Christian Dior első női kreatív igazgatója, aki kombinálta a saját hosszútávú elkötelezettségét a női egyenjogúság mellett az igazi kreatív csodával, aminek következteképp a legizgalmasabb beszélgetések alakulnak ki a divatbemutatók első soraiban ülök között. 

810_32.jpgMaria Grazia Chiuri a divat egyik nagyasszonya
Forrás: vogue.co.uk

Brit Feltörekvő Tehetség - Michael Halpern
Két szó, két anyag: flitter és szatén. A zseni, a kettőt mesterien tudja ötvözni és kreációi ámulatba ejtenek minden divatrajongót. Karrierjét a J. Mendelnél, majd Oscar de la Rentanál kezdte. New York Cityt maga mögött hagyva Londonban folytatta tanulmányait (amit egyébként élete legjobb döntéseként tart számon). Jelenleg a Versace divatház munkatársa, emellett pedig saját nevét viselő márkájának útját egyengeti - nem kevés sikerrel. 

Brit Feltörekvő Tehetség (Férfiruházat) - Charles Jeffrey
2015-ben védte mesterdiplomáját a Central Saint Martins iskolában, ahol többek között még Louis Vuitton is tanította. Saját márkája a Loverboy, ami vegyíti egy divatmárka és egy kultikus bárban töltött este varázsát.

Cikksorozatunk következő részében a többi díjazott kerül bemutatásra, a vörösszőnyeges outfitek az alábbi galériából elérhetőek:

A divatjogi perek velejárói: a drága egyezségek

A Trump család elég kemény egy éven van túl, bírósági perek, vizsgálóbizottsági meghallgatások és hát ott van persze a világ egyik legnagyobb hatalmának vezetése is, no meg Ivanka saját cégének istápolása. Ivanka Trump cégét még 2016-ban perelte be az olasz Aquazzura márka annak apropójából, hogy véletlenül Trump and Co. divatcég nagyon hasonló lábbelit dobott piacra, mint az Aquazzura egyik csúcsmodellje. 

1506608683674.jpegBal oldalon az Aquazzura, jobb oldalon Ivanka Trump kreációja látható. 
Forrás: The Fashion Law

Az olasz cég bő másfél évvel ezelőtt döntött a per megindítása mellett és be is nyújtották keresetüket trade dress megsértése, tisztességtelen verseny és megtévesztő kereskedelmi tevékenység miatt Ivanka Trump cége ellen, aki még apja elnökválasztása előtt gyakorlatilag minden interjújában hangoztatta, hogy mélyrehatóan részt vesz a tervező munkafolyamatokban. 

Trade dress:  egy olyan jogi fogalmat takar, amely egy adott termék megjelenésének vagy csomagolásának jogi védelmét hivatott biztosítani. Ilyen például a Coca Cola üvegének jellegzetes alakja, vagy egy-egy ruhakollekció is élvezheti a trade dress-oltalmat. Az angolszász jogrendszerekben a védjegy-jog egyik alfaja. A divatban, mivel védjegy oltalmat nem élvezhet egy-egy termék (persze, azért akadnak kivételek), a tervezők igyekeznek legalább trade dress oltalomban részesíteni kreációkat ezzel megelőzvén a másolásukat. A kontinentális jogrendszerben a trade dress megfelelője a formatervezésiminta-oltalom. 

A bíróság, Ivanka fenti kijelentését alapul véve pedig úgy döntött, meg kell jelennie a bíróságon és eskü alatt kell vallania: valóban volt-e tudomása arról, hogy márkája által piacra dobott lábbeli teljes egészében egy Aquazzura lábbeli koppintása. Érdekesség, hogy az Ivankanak szóló idézés csak 2018 márciusára szólt, de a felek - mint ahogyan az divatjogi perekben megszokott - gőzerővel elkezdtek peren kívül megegyezni és a The Fashion Law szerint már az idézés kézbesítésének napján alá is írták az egyezséget. 

A nagyobb vállalatok több okból is a peren kívüli egyezséget preferálják: az egyik például az, hogy a cégek ügyvezetőinek ne kelljen a bíróságon való megjelenéssel bajlódniuk, a másik pedig természetesen a szigorúan védett üzleti titkok napvilágra kerülésének kibekkelése. 

presser_gabor.jpg

Presser Gábor
Forrás: Wikipédia

Szintén 2016-ban, amikor Presser Gábor beperelte Kanye Westet a Gyöngyhajú lányból vett részletek jogosulatlan felhasználásáért, Kanye-t beidézték a bíróságra és a The Fashion Law blog szerint a Kimye férfi tagja még az idézés kézbesítésének napján belement a peren kívüli egyezségbe és ügyvédein keresztül pontot is tetetett az ügy végégre. 

Visszatérve Ivanka jogvitájára, az őt képviselő ügyvédek minden erejükkel igyekeztek elkerülni az Ivankanak szóló idézést, többek között arra hivatkoztak, hogy Ivanka magasbeosztású munkavállalója az amerikai kormánynak - úgy tűnik, ez Katherine Forest bírónőt egyáltalán nem hatotta meg és az érv ellenére kibocsátotta az idézést. 

Mindenesetre a Presser vs. West és az Aquazzura vs. Trump and Co. ügyek csendben megkötött peren kívüli egyezséggel zárultak, amiről természetesen a pletykalapokon kívül senki sem rendelkezik információval (a feltehetőleg igen drága titoktartási kötbér miatt), de úgy sejtjük, nem volt nem volt olcsó a megállapodás sem Kanye Westnek, sem pedig a Trump cégnek.