Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A Manhattan Supersize Seductive Eyes védjegy rövid története

2016. november 08. - Dr. Kovács Gertrúd

Az alábbi történetben egy szempillaspirál kalandos életét ismerheti meg a kedves Olvasó; nem csupán a reggeli szempillaspirálozásról lesz szó, hanem a kis szépítőszer jogi története kerül reflektorfénybe. 

A modernkori szempillaspirál felfedezése a XX. elejére, egészen pontosan az 1910-es évekre tehető, amikor a kémikus, T.L. Williams nővére, Maybel számára kis vazelin és szénpor összekeverésével megalkotta a nők egyik kedvenc sminktermékét.

Adott a nemzetközi védjegy bejelentési eljárás, amelynek a keretében a Coty Germany GmbH kérelmezte, hogy több országban, többek között a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is részesítse oltalomban kishazánk területén a márka nemzetközi védjegyét, a Manhattan Supersize Seductive Eyes elnevezésű szóvédjegyét. 

A szóvédjegy: ebbe a csoportba azok a védjegyek tartoznak, amelyek vagy egyetlen szóból, vagy szóösszetételből állnak, beleértve a személyneveket és a jelmondatokat is (például TúróRudi, vagy Yves Saint Laurent, avagy az Auchan üzletlánc  jelmondata, a "Nálunk az árak a földön járnak"). 

A nemzetközi védjegy bejelentésről annyit érdemes tudni, hogy a kérelmező, aki szeretné a védjegyét levédetni a Madridi Megállapodás és Jegyzőkönyv bármely részes államában kérelmezheti a Nemzetközi Irodánál védjegyének lajstromozását. Ezen kérelemben meg kell jelölni, hogy pontosan mely országokra is kéri a védelmet a védjegy bejelentő, és ezekben a megjelölt országokban az ilyen, nemzetközi kérelmet úgy kell elbírálni, mintha azt annál a hivatalnál/irodánál nyújtották volna be, amely előtt a kérelmező igényli a védjegy oltalmat. 

3c9b77c5718937bfabed34eb089308c1.jpg

Kép forrása: Pinterest

A Coty Germany GmbH - amelynek érdekeltségébe tartozik a Manhattan nevű sminkmárka is  többek között például a Calvin Klein parfümök mellett - bejelentésének napja még 2013 decemberében volt, a magyar bejelentésre pedig 2014. május végén került sor. 2015 márciusában történt ugyanis, hogy a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elutasította a védjegy bejelentési kérelmet, és indokolta azzal, hogy a védjegy nem felel meg többek között magyar védjegytörvényben foglaltaknak, különös tekintettel arra, hogy a Manhattan elnevezés utalhat a kozmetikum földrajzi származására, holott a Manhattan Kozmetikumok székhelye, akárcsak a Coty Beauty-jé, Németországban van, és ez alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. A megtévesztés alapja szintén a Manhattan elnevezés: a fogyasztó könnyen gondolhatja azt, hogy a sminkmárka amerikai származása miatt, holott a kozmetikum maga is német, nem csupán a gyártó cég székhelye. 

Az SZTNH elutasító határozata ellen a Fővárosi Törvényszéken lépett fel a kérelmező, és a bíróság új vizsgálatra szólította fel az SZTNH-t, rámutatva arra, hogy sem a kérelmező székhelye, sem pedig maga a kozmetikumot gyártó márka nem köthető össze a New York-i metropolisz városrészével. 

A bíróság kérelmezőnek kedvező döntése nyomán viszont, 2016. február 15-én az SZTNH elismerte az oltalom fennállását, így a Manhattan Supersize Seductive Eyes Magyarországon oltalomban részesül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr1311941233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása