Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Christian Louboutin védjegyének viszontagságos története

2017. március 06. - Dr. Kovács Gertrúd

Christian Louboutin neve a védjegy-jogvitákkal a jogászvilágban szinte már eggyé vált, hiszen a csodacipők tervezőjének igencsak sok jogvitában volt már része, legyen szó az Öreg-kontinensről, vagy az Álmok országáról. Jelen bejegyzésben először a cipő- és kiegészítődizájner-márka legfrissebb, svájci illetőségű esete kerül bemutatásra, majd röviden ismertetésre kerül szívemhez legközelebb álló divatjogi per: a Louboutin v. Yves Saint Laurent és annak védjegyjogi jelentősége.

intro.jpg

Red Sole. Forrás: christianlouboutin.com

A híres, piros cipőtalpaival egyedivé váló Christian Louboutin nemrégiben Svájcban szerette volna védjegy oltalomban részesíttetni Red Sole-t (vagyis a Piros Cipőtalpat), azonban a svájci szövetségi legfelsőbb bíróság helybenhagyta a 2016 áprilisában született azon ítéletet, amelyben az illetékes bíróság kimondta: nem lehet a piros talpakat védjegyoltalom alá vonni. Az áprilisi, azóta már helybenhagyott judícium szerint Red Sole csupán dekorációs elem és nem tekinthető semmilyen formában sem megkülönböztetőnek, ami a világ bármely pontján a legfontosabb kritériuma egy védjegy lajstromozásának.

Louboutin cipellőinek piros talpát egyébként régen az OHIM, ma már EUIPO, vagyis az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala védjegyoltalomban részesíti az Unió egész területén, ahogyan teszi azt az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala is. Azonban egyik területen sem permentes Louboutin élete. Az első, leghíresebb divatjogi vita a Christian Louboutin v. Yves Saint Laurent-ügy volt még 2011-ben, Amerikában. Ebben az ügyben került rögzítésre az, hogy Christian Louboutin piros talpai milyen körülmények között tekinthetőek védjegynek. 

louboutinka.jpg

A per középpontjában e két csodálatos lábbeli volt. Forrás: daryo.uz

A történet alaptényállása, hogy Yves Saint Laurent piacra dobott egy "Monochrome" elnevezésű cipőkollekciót, amely különlegessége, hogy minden cipő egyszínű volt, a kéknek mindene kék volt, és ami Louboutin csőrét leginkább bökte: a piros cipőnek még a talpa is piros. Keresetet indított YSL ellen, állítván, Saint Laurent piros cipője megtéveszti a fogyasztókat. Az ügy érdekessége és központi kérdése nem csak az, hogy Saint Laurent megsértette-e Louboutin védjegyét, de az is, hogy egy szín lehet-e védjegy a divatiparban. 

A bíróság úgy értékelte, hogy amennyiben a piros talp védjegyként minősül, úgy a fogyasztók (értsd: luxus lábbelik fogyasztói) összekötik a piros talpat a Louboutin cipő- és kiegészítőmárka lábbelijeivel és magával a márkával is. Ennek alátámasztására fel is hívta a felperes Christian Louboutint, a márkának azonban nem sikerült bizonyítania az ügy szempontjából leglényegesebb dolgot: a fogyasztók ugyanis akkor nem Red Sole-t látják, amikor egy lábbeli teljesen egyszínű piros, vagyis a védjegy megkülönböztető szerepe ebben az esetben nem érvényesül. 

4-2.jpg

A cipődizájner legújabb kampányának egyik fotója. Forrás: christianlouboutin.com

Emiatt pedig Christian Louboutin elég rosszul járt, hiszen a bíróság korlátozta védjegyét azokra az esetekre, amikor a piros cipőtalp kitűnik a lépő többi részéből, azaz megkülönböztető szerepe vitathatatlan a talpnak. Ez azt jelenti, hogy Louboutin a pert elvesztette YSL divatházzal szemben, továbbá az előbb leírtak alapján pedig csak olyan cipőkkel szemben áll fenn a jogi védelme, amelyeknek piros a talpa, de a topánka többi részének színe eltér (például fekete cipő, piros cipőtalp). 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr1612318641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása