Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A slow fashion mozgalom és általunk legkedveltebb képviselői

2017. április 04. - Dr. Szabó Zsuzsanna

Mint azt már előző cikkeinkben is említettük, az elmúlt évtizedekben óriási mértékben zuhantak a ruhaneműk árai, ma már fillérekért megkaphatjuk az üzletekben azokkal a ruhákkal szinte egy az egyben megegyező, - persze lényegesen silányabb anyagból készült - másait, amiket az általunk kedvelt hírességek viseltek akár néhány nappal ezelőtt. A divatcégek marketingje arra buzdítja a fogyasztókat, hogy minél többet, minél gyakrabban vásároljanak, és hát miért ne tenné, ha olyan olcsón lehet hozzájutni a legdivatosabb darabokhoz, hogy a kis kiadás nem terheli meg a pénztárcánkat különösebben. Biztos sokan elgondolkoztatok azon, hogy vajon egy egy-két ezer forintos póló vajon mekkora profitot termel a cégnek, hogy megérje legyártani valahol Ázsiában, majd odaszállítani a hozzánk közeli üzletbe? Mennyi lehet az előállítás költsége? Ha nem mi, akkor ki fizeti meg a valódi árat? Röviden és tömören: környezetünk, hiszen a divatipar a világ második legkörnyezetszennyezőbb iparága, illetve azok az emberek, akik méltatlan és sokszor életveszélyes körülmények között, éhbérért robotolva varrják meg az áhított ruhadarabjainkat.

gbp-closed-loop-fast-fashion-textile-waste.jpg

Forrás: http://goodonyou.eco

Ennek a pazarló tendenciának megfékezésére jelent meg nemrégiben a slow fashion mozgalom, mely igyekszik a fogyasztók körében egyfajta tudatosságot kialakítani ruhavásárláskor.

Az átlag vásárló ugyanis amikor belép egy fast fashion üzletbe, mit sem sejt arról, hogyan készültek azok a termékek, amiket megvásárol, boldogan viszi a divatos és olcsó darabokat a pénztárhoz. Azonban jogunk van tudni, kik, milyen körülmények között robotolva készítették ruháinkat, és ha a gyártási körülményeket megismerjük, akkor ennek tudatában felelősségteljesebben fogunk talán vásárolni. Mint ahogy ma már az élelmiszerek terén már kialakult egyfajta norma, hogy a jóval átlagáron alóli húsra már gyanúsan tekintünk, vajon azt milyen körülmények között dolgozták fel, úgy a divatcikkek között is keresnünk kell azokat a márkákat, melyek igyekeznek változtatni a tömeggyártás pazarló, embertelen gyakorlatán.

A slow fashion képviselői tehát olyan vállalkozások, melyek környezettudatos és etikus módon állítják elő a divatcikkeket, és igyekeznek olyan termékeket alkotni, melyek maradandóbbak, időtállóbbak, mind minőségben, mind pedig stílusban.

Következzen tehát néhány képviselője a mozgalomnak, melyek számomra a legérdekesebbek:

Emma Watson:

A slow fashion talán legismertebb képviselője a brit színésznő, Emma Watson, aki legújabb filmje, a Szépség és a Szörnyeteg bemutatója apropóján számos eseményen és partyn volt és még lesz is kiemelt vendég. Ezekre az eseményeken kizárólag olyan ruhákat visel, melyek minden összetevői környezettudatos eljárással készültek, illetve újrahasznosításra kerültek. Ezeknek a daraboknak a bemutatására egy külön Instagram fiókot indított, hogy a rajongók minél többek tudhassanak meg ezekről a darabokról, tervezőikről, előállításukról.  

A ruha pedig így fest a színésznőn:

emma.jpg

Forrás: instagram.com/the_press_tour

Jake + Maya Kids

Hála a Jake + Maya Kids-nek, már a legkisebbek is megismerhetik a slow fashion koncepcióját, és még divatosan is öltözködhetnek: a divattervező édesanya megelégelte, hogy folyamatosan növésben levő gyermekeinek hétről hétre újabb és újabb ruhákat kell venni,mely egyrészt óriási kiadással, de főként rengeteg pazarlással is jár. Megalkotta tehát saját márkáját, és kifejezetten olyan ruhákat készít, melyek méretei a gyermek növésével állítható, így ugyanazt a ruhadarabot több évig tudja használni a csemete. A kollekció nem csak a spórolásban segít, hanem a gyermekek is hamar megtanulják, hogy néhány mozdulattal a kinőtt holminkból szinte újat lehet varázsolni, csak némi kreativitás kell hozzá. Az pedig már csak hab a tortán, hogy minden darab úgy lett megalkotva, hogy minél kevesebb anyagot pazaroljanak el elkészítésükkor.

A kollekció darabjait még nem lehet megvásárolni, viszont bárki támogathatja az egyedi ötletet a Kickstarter.com-on, és a támogatásért cserébe kedvezményesen lehet hozzájutni a márka egy-egy darabjához, ha sikerül megvalósítani a projektet.

 a878128a21f33adaf1f4a66aa3c62526_original.gif

slowfashionb9d9e15861bcabb9ff9ef03f3c7c6a8c_original.jpg

Forrás: kickstarter.com

Touch Me Not

Végezetül pedig következzen a mozgalom egyik elsők között létrejött magyar képviselője, a Touch Me Not. Minden egyes ruhadarabjukat minősített (GOTS, azaz Globális organikus textíl szabványnak megfelelő), organikus textilekből készítik, mely garantálja, hogy a textilek sem az alapanyaggyártás során, sem pedig a későbbiekben nem lettek a környezetet károsító vegyszerekkel kezelve vagy festve. Emellett mind az alapanyagok előállítása, mind maga a termék létrehozatala gyermekmunka-mentesen történik, ráadásul minden egyes ruhadarab Magyarországon kerül legyártásra. 

Weben keresztül (itt) is megrendelhetőek az iszonyú kényelmes és praktikus darabjaik, de a Prezent ökotudatos ajándékboltban is hozzájuk lehet jutni, számos más, szintén hasonló jó ügyet szolgáló termék mellett.

kokepkivagas.JPG

 

Forrás: http://touchmenotclothing.com

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr6012367443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása