Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Taylor Swift: A nem nemet jelent

A szimbolikus 1 dollár története

2017. augusztus 16. - Dr. Tary Katalin

 

swift.jpg

 

Forrás: Pinterest

 

Taylor Swift hétfőn megnyerte David Mueller, rádiós DJ ellen indított szexuális zaklatásos perét. 

A per előzménye, hogy Swift állítása szerint David 2013-ban, a denveri koncertje előtti fotózáson felhúzta a szoknyáját és megmarkolta a fenekét. Swift ezután az alábbi képet mellékelve panaszt tett a rádióállomásnál és a történtek után a DJ-t kirúgták.

swift2.jpgForrás: www.westword.com

Mindezek után a DJ 2015-ben 3 millió dolláros rágalmazási pert indított Swift ellen, azon az alapon, hogy Swift valótlan állítása miatt vesztette el élete állását. Ezt követően Swift viszontkeresetet nyújtott be, melyben kijelentette, hogy Mueller valóban fogdosta őt és kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg, hogy Muller zaklatta őt a backstage fotózás során és ítélje meg neki az 1 dolláros kártérítési követelését.

A bíróság Muller kártérítési igényét elutasította, mivel megállapította, hogy Mueller nem bizonyította kellőképpen, hogy Swift cselekménye vezetett az elbocsátásához. Egyetértett a bíróság Swift ügyvédjével, Douglas Baldrige-el, aki indítványozta, hogy az énekesnő helyett inkább Mueller munkáltatójával, a Colorado rádióállomással szemben kellett volna a pert megindítania.

 

A polgári perben, a szövetségi kerületi bíróság 8 fős (hat nő és két férfi összetételű) esküdtszéke négy órás tanácskozás után hozta meg a döntést az énekesnő javára. Megállapította, hogy a DJ szexuálisan zaklatta az énekesnőt és megítélték neki az 1 dolláros jelképes kártérítési összeget. 

taylor_swift_trial_2017_rj_14347.jpgForrás: www.denverpost.com


Bár az eset aprónak tűnik a körülötte lévő felhajtáshoz képest, azonban Swift a szimbolikus 1 dolláros kártérítéssel is azt akarta mutatni, hogy hajlandó végigmenni - a neki anyagi gondot nem okozó - magas perköltséggel és annál is több kellemetlenséggel járó bírósági procedúrán, csak azért, hogy kiálljon a hasonló megaláztatásoknak kitett nőkért. Megmutatva ezzel, hogy nőként ezeket nem szabad eltűrnünk, és hogy mi hozzuk meg a döntést, hogy hol húzzuk meg a határt és mit tolerálunk az ilyen helyzetekben.

Swift azért tartja különösen fontosnak a kérdést, mert ahogy ő sem tett feljelentést az eset után (csupán viszontkereseti igényével élt, amikor a DJ pert indított ellene 2015-ben), több ezer nő tesz hasonlóképpen világszerte.

e2a04dbdf74248f0a539d3b54204f225.jpgForrás: Pinterest

Magyarországon európai viszonylatban nézve, az egyik legaggasztóbb a helyzet, mivel  az esetek alig egy, pontosan 0,17 százaléka jut el a hatóságokhoz, ami azt mutatja, hogy a nők inkább hallgatnak, és nem beszélnek a történtekről. Holott átlagosan a nők 20 %-a, vagyis minden ötödik nő legalább egyszer szexuális erőszak áldozatává válik életében.

A legnagyobb amerikai szexuális erőszakellenes szervezet (RAINN) jelentése szerint 3-ból 2 szexuális támadás bejelentés nélkül marad az USA-ban. Az énekesnő a per nyilvánosságát ennek az aránynak a javítására kívánta felhasználni. Azt az üzenetet szeretné közvetíteni az ilyen helyzetben lévő nők felé, hogy merjenek erről beszélni, és hogy muszáj egy olyan társadalmi közegnek kialakulnia, amiben a sértettek biztonságban megszólalhatnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr6512750750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsomák 2017.08.16. 22:30:59

"az esetek alig egy, pontosan 0,17 százaléka jut el a hatóságokhoz,"

Erre van valamiféle forrás ?

Egyébként Taylor Swiftnek igaza van, hogy beperelte ezt a majmot..
Rá is fért az énekesnőre a siker, mert tavaly nagyon bedőlt a Kesha kontra dr. Luke ügyben a drogos csajnak.
süti beállítások módosítása