Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Mennyei testek: a divat és a katolikus képzelőerő - 2. rész

2018. május 10. - Dr. Tary Katalin

heavenly-bodies-the-met-cloisters-exhibit-new-york-city-usa_dezeen_2364_col_1-1704x1136.jpgForrás: www.dezeen.com

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk a New York-i Metropolitan Múzeum (Met) Divat Intézete érdekes témát választott a 2018 májusától októberig tartó kiállításának: a katolikus egyházat. A Met az a különleges hely, ahol az ilyen típusú kreativitás helyet kap és nem félnek olyan témákhoz nyúlni, mint a divat világa és a katolikus egyház kombinációja. Mindezt úgy, hogy arra közben a katolikus egyház is áldását adta, mivel a Vatikán támogatása jeléül 50 ruhadarabot és egyházi kelléket bocsátott az Intézet rendelkezésére. A kiállítás keretein belül a katolikus egyház ruházatait, illetve az egyházi ruhák által inspirált mai tervezők ruháit mutatják be. Az Intézet a mai napon, 2018. május 10-én nyitotta meg a kiállítást a nagyközönség számára.

A kiállításnak nemcsak a témaválasztása, hanem az azt megnyitó gálaest is az egyik különlegessége, és nemcsak azért, mert az eseményre csak az arra külön meghívott személyek juthatnak be, hanem azért is, mert a Met-gála az azt követő kiállítás témájára épít, így a május 7-én felvonuló sztársereg ruháin a katolikus egyházat jellemző arany motívumok, egyházi kegytárgyak, a bizánci egyházon belül megjelenő mozaikok, illetve a templomok freskóira emlékeztető elemek szerepelnek, mint például Ariana Grande Sixtus-kápolna freskóival díszített Vera Wang ruháján.

Felmerül az emberben a kérdés, hogy vajon a ruhákon szerepeltetett festmények, freskók, piktorgrammok alkotóinak szerzői jogáról megfeledkeztek-e a divatvilág tervezői? Vagy ezeket szabadon, az alkotók, illetve az egyházzal folytatott harc nélkül is felhasználhatják?

A válasz a fenti kérdésre, hogy ezen alkotások közkincsnek minősülnek, mivel az alkotásokat védő szerzői jogi oltalom ideje lejárt és azokat bárki szabadon felhasználhatja. A szerzői jog ugyanis a művet a szerző életében és a halálát követő meghatározott éveken át - hazánkban például hetven, számos más országban azonban csak ötven évig - részesíti védelemben. Manapság az oltalmi idők ütközése már komoly problémákat okoz a szerzői jog jogosultjainak, mivel míg az eltérő védelmi idők miatt az egyik országban már közkinccsé válik a mű (tehát az szabadon felhasználható lesz), addig egy másik államban még szerzői jogi védelemben részesülhet.

Abban az esetben, ha a szerző ismeretlen, akkor a védelmi időt a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától kell számítani.

Ezen több száz éves alkotások esetén a védelmi idő már eltelt, így megnyílt a lehetőség a szabad felhasználásra a divatvilág számára. Fontos kiemelni, hogy akkor is, ha egy mű már közkinccsé vált, az elhunyt szerző emlékét sértő magatartás ellen a védelmi idő lejártától függetlenül felléphet az örökös vagy az érintett jogkezelő szervezet, illetve érdekképviseleti szervezet.

tumblr_ms22adg8lk1su96nuo1_500.jpgForrás: www.rebloggy.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr3713904590

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ZombiJézuska mindenkit szeret 2018.05.12. 09:28:45

ZombiJézuska nem csak mindenkit szeret, hanem mindenkinek tetszeni és kívánatosnak is akar lenni.

Trackback: Feszület a víz alatt delfinekkel 2018.05.12. 07:05:00

Komolyan nem értem azt a szülőt, aki ilyet megvesz a gyerekének. Ha éppen a felnégyelést, akasztást, lefejezést, stb-t lubickolnák körbe a képen a színes delfinek, akkor is megvenné? Másrészt ZombiJézuska mit keres a víz alatt?

Trackback: Tetemet marketing célra 2018.05.12. 07:04:39

Pap mondja egy Iron Maiden heavy metal rajongónak, akinek Eddie van a pólóján: Nézd fiam, undorító és ocsmány, hogy a kedvenc együttesed egy tetemet használ marketing célokra.

Trackback: Híres kitalált személyek 2018.05.12. 07:04:20

Tarzan, Hófehérke, Winnetou, Havas John, ZombiJézus, Sherlock Holmes, Leia Organa Hercegnő, Tell Vilmos, Tibi Atya ... ZombiJézus a kakukktojás ebben az összeállításban, mert nem is eredeti kitalált személy, hanem koppintott személy. Korábbi valláso...

Trackback: SzűzMariska nemző partnere 2018.05.12. 07:04:00

SzűzMariska nemző partnere a humor valóságában Pinokkió lehetett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.11. 23:03:48

Felhaborito, hogy gunyt uznek egy milliard ember vallasabol! Abban az amerikaban, ahol orszagos botrany van abbol, ha egy feher kisfiu az iskolai farsangra indian fejdiszt vesz fel, abban az amerikaban, ahol az egvilagon mindenbol hisztizes van a kisebbsegek ilyen-olyan megsertese miatt, ott a vilag kurvaja Rihanna egy puspoki suveggel a fejen maszkal, szamos sztar gloriaval a fejen vonaglik, a vilag legrondabb noje, Sarah Jessica Parker a Gyermek Jezust fejfedokent hasznalja? Hat gratulalok! Te meg ehhez az istenkaromlashoz tapsikolsz? Gusztustalan! Hollywood szerint a katolikusokkal mindent meg lehet tenni, nem szamit a gunyolodas, a vallasi jelkepek profan hasznalata, a kereszt es a rozsafuzer meltatlan, szentsegtoro felhasznalasa? Ezek a tervezok es enekesnok, szinesznok megerdemelnek a bojkottot!

retkeslaci 2018.05.12. 00:05:25

Tilcsákbe!
Csak viccelek...
Mióta Ferenc pápa a főni, azóta nem annyira gáz katolikus ihletésű cuccokban flangálni, még ha a templomokba nem is jár már szinte senki.
Azért amikor Madonna vagy Kim Kardashian vesz fel keresztet, az nem biztos, hogy hízelgő a kereszténységre nézve.

A vallási jelképek használata divattárgyakon mennyire korlátozott jogilag?
Korán idézetekbe öltözni gondolom nem a hosszú élet záloga.

retkeslaci 2018.05.12. 00:28:35

@Kishableany: a katolikusok hisztije pont olyan vicces, mint az ázsiaiak, muszlimok, négerek, amerikai indiánok vagy bárki már hisztije a "cultural appropriation" miatt. Szerintem bárminek lehessen beöltözni.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.05.12. 07:06:14

Feszület a víz alatt delfinekkel

Komolyan nem értem azt a szülőt, aki ilyet megvesz a gyerekének. Ha éppen a felnégyelést, akasztást, lefejezést, stb-t lubickolnák körbe a képen a színes delfinek, akkor is megvenné? Másrészt ZombiJézuska mit keres a víz alatt?

lásd képen is:
erkolcstan.blog.hu/2017/03/27/feszulet_a_viz_alatt_delfinekkel

goodjohnwin 2018.05.12. 10:58:34

A posztnak már az alapgondolata is szomorú, vagyis az, hogy az alkotóművészetet szerzői jogokkal kell/lehet gúzsba kötni.

Az pedig a még szomorúbb, hogy vannak olyan bigottak (és műveletlenek), mint @Kishableany: aki azt nem ismeri fel, hogy mi a tisztelet és a tiszteletlenség és a művészi önkifejezés közötti kapcsolat, mindezt a világ leginkább kommercializált vallásával kapcsolatban.

retkeslaci 2018.05.12. 18:27:54

@goodjohnwin: ateistaként nem tisztem védeni a katolikus egyházat, de a legkommercializáltabb vallás címéért a dalai láma-féle tibeti buddhizmus, mindenféle buddhista szekták, zen buddhizmus, mormonok, amerikai és koreai protestáns tv-s prédikátorok és a krisnások is versenyben vannak. A katolicizmus is nyomja a bizniszt keményen, de azt el kell ismerni, hogy sok amerikai bizniszbaptista egyházzal ellentétben nem nyalják fényesre a valagát az embernek prédikáció közben, csak mert gazdag. A katolikus vallásnak vannak dogmái és ahhoz ragaszkodnak. Az amerikai és annak hatására kialakult koreai bizniszprotestáns szekták, tv-s prédikátorok meg elvek nélkül mindig a pénz felé mozognak.
A katolikus ragaszkodik a téveszméjéhez.
süti beállítások módosítása