Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Guccit egy estére?

A ruhabérlés, mint a fenntartható divat jövője

2018. október 10. - Dr. Tary Katalin

spread3.jpgForrás: kimdevall.com

Ahogy azt a III. Copy21 Blogshop-on tartott előadásunkban is kiemeltük, a túlfogyasztás és a feleslegessé vált ruhák, kiegészítők kidobása súlyos problémájává vált Földünknek. Sajnos a vásárlók nagy része teljesen értelmetlenül félredobja nem használt ruháit és az előremutató újrahasznosítás vagy akár a ruhadarab megjavítása helyett, ezek a ruhák a szemetesben végzik.

A szomorú tények a következők:

  • Az Egyesült Királyságban a tavalyi évben 235 millióra becsülték a kidobásra váró ruhadarabok számát.
  • Az USA-ban egy átlagos fogyasztó évente 36 kg használatlan ruhát dob ki.
  • Nemcsak mi, vásárlók rontjuk a helyzetet, maguk a divatcégek sem jobbak. A Burberry a tavalyi évben 40 millió dollár (több mint 1 milliárd forint) értékben égetett el ruhákat, míg a H&M 60 tonna teljesen új ruhát égetett el Dániában.
  • 100 milliárdnál is több ruhadarabot gyártanak évente és a fast fashion ruhák 50 %-át egy éven belül kidobják, ami elképzelhetetlen mértékben súlyosbítja a globális felmelegedés jelenlegi helyzetét.

Mindezt tovább rontja az a gondolkodásmód is, amit általában a fast fashion márkák a fogyasztók felé közvetítenek, miszerint állandóan új darabokat kell viselned, az új trendet kell követned, ezzel pedig a fogyasztókban fokozzák a mindig új iránti vágyakozást.

Egy ilyen környezetben nincs egyszerű képlet a környezetszennyezés problémájának megoldására. A figyelemfelkeltés és a tudatosítás sokat segít a helyzet javulásában, melynek hazai nagykövetei például Holyduckblog, Zerowaste.blog, Ökoanyu stb.

A ruhák átszabása vagy foltozása - kidobás helyett - szintén megoldást jelenthet. Rengeteg segítséget kaphatunk a neten: blogok, cikkek és videók százai mutatják be az otthon is elvégezhető javítási munkákat.

A fenti példák követése segíteni tudna a helyzeten, azonban mind a divatiparban, mind társadalmi tudatosság szintjén további változtatások elérésére van szükség, mivel a bolygónkon rendelkezésre álló erőforrások végesek. Olyan alternatív megoldás szükséges, amely egyidejűleg képes ötvözni a kimerülő erőforrások problémájának megoldását, a fogyasztók fejében kialakult új iránti igény kielégítésével.

Ilyen megoldás lehet például a ruhabérlés.

Az USA-ban már 2009-ben megjelent az ötlet, amikor Jennifer Hyman and Jennifer Fleiss elindították a “Rent the Runway” nevű weboldalt, ahol a felhasználók dizájner ruhákat és kiegészítőket tudnak bérbe venni.

screen-shot-2016-11-21-at-2_34_46-pm.png

Forrás: renttherunway.com

Próbaképpen a párizsi székhelyű Instant Luxe nevű cég is elindította weboldalán a ruhabérlés lehetőségét. A használt high fashion ruhák e-kereskedelmével foglalkozó cég alapítója és ügyvezetője szerint, a ruhabérlésé a jövő. Yann Le Floc'h elmondta, hogy “Az Uber átalakította a közlekedést, az Airbnb megváltoztatta a szálláshely-szolgáltatás piacát, úgy fog megváltozni a luxuscikkek piaca is. Változnak a fogyasztási szokásaink, az individuális tulajdonlást egyre inkább a bérlés fogja felváltani. És az emberek nemcsak különleges alkalmakra fognak ruhát bérelni, hanem a mindennapokra is.”

A fogyasztási szokások valóban megváltoztak. Elég a mindennapi életünket csak példaként venni. A lakásbérlés a mai lakáspiaci vételárak mellett teljesen megszokottá és mindennapossá vált. Korunk fiataljai egyre kevésbé vásárolnak már autót, mivel inkább a technológia lehetőségei által nyújtott innovatív helyettesítő megoldásokkal, így a közösségi megosztás eszközeivel /pl. Telekocsi-szolgáltatások/ olcsóbban, problémamentesen és közben környezettudatosan tudnak eljutni az ország egyik végéből a másikba, de akár külföldre is.

Hogyan is kerülhetné el ez a változó gondolkodásmód a közös javak kimerítésében aktív szerepet játszó divatvilágot?

Sehogy.

A Földünket érintő problémákra megoldásként létrehozott sharing economy (más néven közösségi gazdaság), ma az egyik legfelkapottabb gazdasági trendnek számít és ennek egyik modellje a javak bérbeadása. A sharing economy az olajipar utáni második legkörnyezetszennyezőbb divatipart is be fogja hálózni.

A ruhabérlés azonban a sharing economy szolgáltatásainak egy nehezebben kivitelezhető típusa, ellentétben például az Uberrrel, ahol a cégnek csupán egy szoftvert kell biztosítania és máris összeköttetésbe kerülnek a gépjárműveik férőhelyeit megosztó felhasználók egymással. Ruhák esetén a cégnek bonyolult logisztikával kell szembenéznie, kezdve a ruhák megvásárlásától, a mosodákon és varrodákon keresztül, a fogyasztókig történő eljuttatásáig.

A Rent the Runway például hihetetlen szintű logisztikával rendelkezik. A cég biztosítja, hogy a reggel hozzá beérkező ruhát estére már szállítani tudja az új felhasználónak. Mindezt az USA legnagyobb mosodájával tudják megvalósítani, ahol óránként 2000 ruhát tisztítanak ki. Ráadásul a cég az adott ruhadarabból egyszerre két méretet is küld, arra az esetre, ha a választott méret nem lenne megfelelő.

drielys-9933_0_0.jpgA Rent the Runway New Yersey-ben lévő raktára.

Forrás: ny.racked.com 

A ruhabérlés elsősorban minőségük és egyediségük miatt a high fashion ruhákat és azok piacát fogja érinteni. Azonban ez kihatással lesz a fast fashion ruhák eladására is, mivel az átlagos pénztárcával bíró emberek számára is elérhetővé teszi a jó minőségű high fashion ruhákat és a fast fashion-t leginkább vásárló fiatalok körében is népszerű lehet, hiszen ők sokszor egy darabot csupán egyetlen alkalomra, akár csak egy Instagram-fotó erejéig vásárolnak meg.

 

renting.pngForrás: renttherunway.com

A ruhabérlés, a ruhavásárlás mérséklésével, pedig alkalmas lenne a divatvilág okozta környezetszennyezést lecsökkentésére, hiszen bérlés esetén a ruhák élettartama is megnövekszik, miközben lehetővé teszi az emberek számára, hogy elérhető áron jó minőségű ruhákat viseljenek, kielégítve ezzel az új iránti vágyukat is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr2514292217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.10.11. 19:09:29

Nektek nincs sok fogalmatok a vilagrol.

Meghogy sajnos kidobjak a ruhat. Ha nem dobnak ki es nem vennenek ujat, akkor mibol lenne GDP novekedes meg bonusz amibol aztan vehetnenek valami eldobhatot? Eszeteknel vagytok?

A ruhaberles jo 5let felteve hogy jobban meg lehet vele kopasztani a gyokereket mint eddig a vasarlassal.
süti beállítások módosítása