Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Kié az elmúlt évek legtöbbet megosztott szelfije?

2017. február 21. - Dr. Tary Katalin

ellen-oscar-selfie.jpgForrás: www.venturebeat.com

Hacsak nem alkotói szabadságon voltál a 2014. márciusi időszak alatt, akkor nemigen tudom elképzelni, hogy nem ütköztél bele a fentebb látható képbe. Ez az a 2014. márciusi Oscar-gálán készült szelfi, amely pár óra leforgása alatt felrobbantotta az internetet. A képen Hollywood legnagyobb filmcsillagai szerepelnek: Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Ellen DeGeneres, Kevin Spacey, Bradley Cooper, Brad Pitt, Lupita Nyong'o és testvére valamint Angelina Jolie.

A kép egy Ellen DeGeneres rendelkezésére bocsátott Samsung Galaxy okostelefonnal készült, melyet maga a koreai óriásvállalat biztosított a színésznőnek a célból, hogy azzal a show alatt exkluzív fotókat készítsen. A népszerű talk showt vezető DeGeneres pedig nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy megdöntse a tweet bejegyzések mindenkori megosztási csúcsát, melyet Barack Obama az újraválasztásakor tweetelt fotójával, jelen adatok szerint 945.528 megosztással tartott.

obama_1.png

Forrás: https://twitter.com/barackobama

Obama rekordját sikerült többszörösen is megdönteni, mivel már a díjátadót követő pár órán belül több millióan osztották meg a bizonyos szelfit. Jelenleg hárommillió fölötti megosztási rátával büszkélkedhet.

Felmerül azonban a kérdés, hogy egy ilyen népszerű, az internetet körbejáró fotónak mégis ki a szerzői jogi jogosultja? Meglátásom szerint négy különböző megoldásra juthatunk: Bradley Cooper, Ellen DeGeneres, a Samsung, illetve az Akadémia.

A szerzői jogi dilemma először akkor jelent meg, amikor az Associated Press a kép felhasználásához Ellen DeGeneres engedélyét kérte, amit ő nagyvonalúan meg is adott nekik. De vajon rendelkezik-e azzal a joggal, hogy engedélyt adjon a kép felhasználására?

Szerzői jogi szakértői körökben megoszlik a vélemény a jogosult személyével kapcsolatban. A legtöbben Bradley Coopert jelölik meg jogosultként, mivel az ominózus képet valójában ő készítette. Ellen neki adta át a kamerát, hogy készítse el a szelfit és ezáltal ő vált a kép jogosultjává. Ezt támasztja alá az Egyesült Államok szerzői jogokról szóló szövetségi törvénye, a Copyright Act irányadó rendelkezése [17 U.S.C. § 102 (a)], mely szerint a szerzői jogok a fotó készítőjét illetik meg. Maga az ötlet, amely Ellen fejéből pattant ki, szerzői jogi védelmet nem élvez [17 U.S.C. § 102 (b)], az ötletet magát - egyéni, eredeti jelleggel - meg is kell valósítani, azt "meg kell örökíteni". Az így megvalósított, materiálisan megjelenő ötlet lesz a szerzői jogi védelem tárgya. Bár az ötlet Ellentől származik, azt valójában Bradley valósította meg.

selfie.jpgForrás: www.blog.ap.org

Ezzel ellentétes álláspontra jutott Eric Spiegelman (korábban Los Angelesben tevékenykedő ügyvéd), aki szerint a kép ún. „work made for hire” (17 U.S.C. § 101). Ez egy olyan kivételt jelent, amikor nem a kép készítője lesz a szerzői jog jogosultja, hanem a megbízó személye (erre tökéletes példa a fotóriporterek és az újság kapcsolata). Megállapítása szerint Ellen mint megbízó adott utasítást Bradleynek a kép elkészítésére és eközben létrejött közöttük ráutaló magatartással egy megállapodás az ötlet megvalósítására. A feleknek nem volt idejük ezen megállapodás írásba foglalására, azonban hallgatólagosan mindketten elfogadták annak feltételeit, hogy Bradley anyagi juttatás nélkül elkészíti a képet Ellenek. Ezen nézőpont alapján Ellen lesz a kép jogosultja.

Ezzel az állásponttal helyezkedett szembe James Grimmelmann (a Marylandi Egyetem professzora), aki megállapította, hogy a Copyright Act előírja az írásbeli formát a „work made for hire” esetén. A sztárok között azonban írásbeli szerződés nem jött létre, így továbbra is a kép készítője (azaz Bradley Cooper) a szerzői jog jogosultja.

Mi a helyzet a korábban említett további két lehetséges jogosulttal? A kamerát a Samsung biztosította az Akadémiával kötött termékmegjelenítési szerződéssel, hogy azt Ellen a show alkalmával kreatívan használja. A Copyright Act szerint akkor lehetne a Samsung a jogosult, ha létrejött volna egy írásbeli megállapodás a szelfi készítésére (”work made for hire”). Ellen az Akadémiával szerződésben állt, mivel ő volt az est házigazdája, azonban a szerződése nem tartalmazott külön klauzulát a szelfi készítésére, így az Akadémia sem tud szerzői jogi igényt érvényesíteni. A fő probléma mégis az az utolsó két lehetséges jogosulttal, hogy létrejött megállapodás esetén sem szerezhették volna meg a kép felhasználási jogait, mivel a képet nem Ellen készítette.

A hazai szerzői jogi törvény (1999. évi LXXVI. tv. – Szjt.) szerint a szerzői jog azt a természetes személyt illeti meg, aki a művet megalkotta (szerző), tehát akinek tevékenysége eredményeként a mű létrejött (Szjt. 4.§ (1) bek.). Mindezek alapján itthon is Bradleyt tekintenék a kép jogosultjának.

Bár a szerzői joggal foglalkozók többsége Bradley Coopert tekintik a kép szerzőjének, azonban a gyakorlatban továbbra is DeGeneres-t keresik meg a kép felhasználásának engedélyezésével kapcsolatban. Kíváncsiak lennénk egy Cooper v. DeGeneres per kimenetelére, de erre előreláthatólag nincs reális esély. A filmcsillagok megelégszenek azzal a ténnyel, hogy a róluk készült kép továbbra is a legtöbbet megosztott tweet és ezzel a tudattal mindenki boldogan él Hollywoodban.

o-lego-oscars-selfie-facebook.jpgForrás: https://twitter.com/LEGO_Group/

  - Dr. Tary Katalin

A vendégposztot Dr. Tary Katalin írta, aki Budapesten dolgozik ügyvédjelöltként. Doktori címét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte, jelenleg ugyanezen Kar Összehasonlító Jogi Intézetének angol szakfordító képzésén vesz részt. (- A szerk.)



A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr5912275753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása