Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Rögös út vezet az angol királyi családba

2018. május 19. - Dr. Tary Katalin

nintchdbpict000407435735.jpg

Forrás: www.express.co.uk

Harry herceggel kötött házasságát követően Rachel Meghan Markle - a mai naptól Sussex hercegnéje - az angol királyi család új tagja. A királyi családba történő belépését sokan mérföldkőnek tekintik a konzervatív felfogású angol monarchia életében és a félig afroamerikai, elvált, katolikus, illetve három évvel férjénél idősebb Meghan-nak családba fogadását egy új korszakként emlegetik. A párnak a házasság megkötése előtt, illetve a házasság érvényessége érdekében a több száz éve megalkotott előírásoknak kellett megfelelnie, illetve különböző jogi akadályokkal kellett megküzdenie.

A párnak eljegyzésüket követően, de a házasság megkötése előtt az 1772-es királyi család házasságáról szóló törvény (Royal Marriages Act 1772) alapján a monarchia fejének jóváhagyását kellett megszereznie. Amennyiben a házasulandó jegyespár a hozzájárulást nem kapja meg, a megkötött házasságot érvénytelennek tekintik. Ezen a szigorú szabályon 2013-ban aszerint módosítottak, hogy csak a trónöröklési  rendben első hat személynek kell a házasság megkötéséhez megszereznie a monarchia fejének az engedélyét. Így történt ez Harry-vel is, aki az öröklési rendben apja Károly herceg, bátyja Vilmos herceg, illetve Vilmos gyermekei György herceg és Sarolta hercegnő után ötödik a sorban és március 19-én kapta meg a királynő hivatalosan közzétett jóváhagyását. (Harry, Vilmos herceg legkisebb fiának, Lajos hercegnek áprilisi megszületése óta hatodikként szerepel a sorban.)

h-1.JPG

11_1.jpg

Forrás: www.royal.uk

Meghan katolikus hite miatt az 1701-es örökösödési törvénnyel (Act of Settlement) találta szemben magát, amely kimondja, hogy a trónöröklési rendben lévők közül senki nem vehet el katolikus vallású személyt a trón iránti jogának fenntartása mellett. Ennek az oka az, hogy a monarcha az anglikán egyház feje. 2015-ben annyi enyhítés történt a fenti szabályon, hogy már lehetőség van a király család tagjainak római katolikus vallású személlyel összeházasodniuk, azonban római katolikus vallású személy továbbra sem lehet a monarchia feje. Tehát amennyiben például a kis György herceg felnőve egy katolikus lányt vesz feleségül és a gyermekeit katolikus hitben neveli, akkor esetleges trónöröklés esetén az e hitben nevelt gyermek kiesik a trónöröklési rangsorból. Noha a katolikus hitben nevelkedett Meghan-nak nem volt kötelező áttérnie az anglikán vallásra, a királynő iránti tiszteletből, mégis megtette március 6-án egy nagyon szűk körű ceremónia keretein belül.

Az angol királyi család új tagjának amerikai állampolgársága további kérdéseket vet fel, mivel az angol szabályok szerint a házasság megkötésével Meghan nem lesz automatikusan brit állampolgár. Az angol szabályozás alapján neki is meg kell felelnie az elvárt feltételeknek (pl.: jövedelem, a válásról szóló igazolás stb.) és az állampolgársági teszt letételét követően kapja meg a brit állampolgárságot. Meghan amerikai állampolgársága  pedig továbbra is megmarad, hiszen az angol jog elismeri a kettős állampolgárságot. 

A nők jogaiért, a nemek közötti egyenlőségért, a fiatal lányok oktatáshoz jutásáért, illetve az egészségügy és az oktatás javításáért küzdő Meghan a házasság megkötését követően a királyi családban érvényben lévő hagyománynak megfelelően kizárólag apolitikusan léphet fel az emberi jogok védelmében, melynek véleményünk szerint teljes mértékben meg fog felelni.

A rögös utat végigjárva a pár előtt nincs további akadály a házasság megkötése előtt. Meghan pedig boldogan állhatott oltár elé Clare Waight Keller brit divattervező által tervezett Givenchy ruhájában. A hagyományoknak megfelelően az esküvői szertartáson a menyasszony tiarát viselt, melyet a királynő készletéből kölcsönzött. A tiara egyébként a királynő nagyanyja, Mária királyné részére készült 1932-ben.

Sok boldogságot kívánunk a párnak!  

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr4413983596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hefe 2018.05.20. 19:25:01

nem irigylem a csajt, hogy egy ilyen bohoccsaladba hazasodik be, be nyilvan o is megeri a penzet. A sogornoje, akibol kiralyi tenyesznyulat csinaltak, sorba szuli a tronorokosoket, addig markle csak par drogos playboyt tud majd adni a dinasztianak, akikbol soha nem lesz uralkodo. A cimek nem mindig kompenzalja a korlatokat, foleg, ha soha tobbe nem finghat egy jo recsegoset.

élhetetlen 2018.05.20. 21:55:31

@Hefe: Hefe
Hát igen, minden fiatal pár, akik úgy látják, hogy van pénzük is felnevelni a gyerekeiket, akár hármat, annak a nőtagja tenyésznyúl. Függetlenül attól, hogy van-e testvéred, anyádat is csak tenyésznyúlnak tekinted, mert megszült, bunkókám? És neked is, anyádnak is, apádnak is, és, ha van párod, annak is az életete legnagyobb élménye, hogy “finghat egy jo recsegoset”. Sajnálatos.

élhetetlen 2018.05.20. 22:03:02

@Hefe: Ja, és otthon finghat bárki, és szokott is, csak társaságban nem illik, de ha neked az is korlátozás hogy társágban nem finghatsz egy recsegőset, akkor ne menj emberek közé. És ez nem csak a királyi családra vonatkozik, hanem minden kultúrlényre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 11:30:38

@Hefe:

"foleg, ha soha tobbe nem finghat egy jo recsegoset."

Bizonyára e téren is várható némi enyhítés.
süti beállítások módosítása