Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Royal Wedding 2018: egy esküvő a feminizmus jegyében

Szubjektív

2018. május 20. - Dr. Kovács Gertrúd

Tegnapi cikkünkben már kifejtettük, hogy Meghan Markle-nek milyen jogszabályi előírásoknak kellett megfelelnie, hogy hozzámehessen Harry herceghez, viszont a Royal Wedding a feminizmus és a faji megkülönböztetés szempontjából is kiemelt fontossággal bírt. 

love.JPG

forrás: Getty Images

Mint ahogyan az köztudott, a menyasszony félig színesbőrű, így Meghan a királyi család első afro-amerikai tagja. Anglia-szerte nagyon nagy örömmel fogadta a színesbőrű lakosság, hiszen ezzel magukhoz sokkal közelebbinek érzik a királyi családot. Ugyanakkor az uralkodóházat  nem csak a gratulációk árasztják el sajnos, hanem szembe kell nézniük rasszista kommentárokkal, üzenetekkel is - és ilyennel még nem volt dolga a regnáló famíliának. A szólásszabadsághoz és az emberi méltósághoz való jog találkozása mindig is érzékeny téma és akár még indulatokat kiváltó vitapont az emberek diskurzusai során. A szólásszabadság korlátozása nagyon súlyos következményekkel járhat egy ország, vagy akár csak egy régió, megye, esetleg kisebb települések életében, viszont a faji megkülönböztetés szintén súlyos veszélyeket hordoz magában. Mivel két alapjog "összeütközéséről" van szó, mindig egy adott szituációban kell vizsgálni, hogy mely esetben hol van a határ, a vélemény mikortól válik gyűlöletbeszéddé. Szerencsére azonban, a royal family jobbára gratulációkat fogad, a negatív hangvételű megjegyzések lepattannak róluk - és reméljük, ez így is marad. 

Az esküvő kapcsán pedig, ahogyan arról szintén írtunk tegnap, egy új éra eljövetelét vélik látni a szakértők, ugyanis rengeteg újdonságot fedezhettek fel a ceremónia során a nézők és megrögzött brit tradíció követők. Ilyen volt például a "Stand by You" a fantasztikus gospelkórus előadásában, ami a Hercegné fekete gyökerei miatt vált a szertartás részévé. 

A sajtóban megjelent cikkek nagyrésze ugyanakkor azzal a kérdéssel is előszeretettel foglalkozik, hogy gyakorlatilag feketébb volt a királyi esküvő, mint az Oscar gála. Ezt támasztja a fenti csodálatos produkció is, valamint a vendéglista ebbéli diverzitása is. 

Az esküvőre nem csupán Meghan bőrszíne miatt tekintenek korszakteremtőként. Sussex Hercegnéje mielőtt a királyi család tagjává vált, rengeteg jó ügy mellett állt ki nyilvánosan, többek között a feminizmus hirdetését tekintette egyik legfőbb feladatának. Markle már az esküvő szervezése alatt is érzékeltette, hogy annak ellenére, hogy már nem politizálhat, továbbra is szívügyének tekinti a nők egyenjogúságáért folytatott állandó harcot. A lebonyolítás során szinte csak nőket foglalkoztatott: menyasszonyi ruháit nők tervezték, a virágdíszítést szintén egy hölgyre bízta és az esküvői tortát is egy londoni kisasszony álmodta és valósította meg. 

A menyasszonyi ruhá(k)nak is megvolt a maguk üzenete: mindkettő ruha, de főleg az első, egy nagyon visszafogott és egyszerű szabásvonalú, ám annál elegánsabb darab. Az első ruha tökéletes választás, ugyanis megfelelően tükrözi Meghan személyiségét, elegáns, letisztult stílusát. A menyasszony ezzel a ruhával a tipikus, habos-babos, királylányos skatulya ellen is letette a voksát: sokan ugyanis az általa viselt Givenchy kreációnál sokkal több csipkét, tüllt vártak. Hiába. Meghan azt viselhetett az esküvőn, amit ő elképzelt magának és nem az elvárásoknak kívánt megfelelni. 

Aki az ifjú pár eljegyzése óta olvasott az angol sajtóban a párról, tudta/tudja, hogy Meghan és édesanyja viszonya rendkívül szoros és már szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy etikett ellenére Meghan-t nem az édesapja, hanem az édesanyja fogja az oltárhoz kísérni. Mivel Markle apuka egészségügyi problémái miatt nem tudott megjelenni a XXI. század egyik kiemelkedő eseményén (és ami egyben lánya egyik legcsodálatosabb és legfontosabb napja), Meghan a templomhoz édesanyjával érkezett egy autóban, szakítván a hagyományokkal. Erről már édesapja megbetegedése előtt döntött a menyasszony, így nem az befolyásolta az elhatározásában. Ugyan Markle-t nem az édesanyja kísérte az oltárhoz, a történelem egyik legmeghatározóbb pillanata, hogy részben egyedül vonult az oltár elé, később Károly herceg trónörökös kísérte akkor még csak leendő menyét az oltár elé. 

Diana és Katalin hercegnék után Meghan is megváltoztatta az eskü szövegét, kivetette az engedelmeskedni szót, továbbá ő is beszédet tartott az esti esküvői fogadáson, holott általában ezt a vőlegény és az örömapa feladata. A szóbeszédek szerint a friss hercegné miután Károly és Harry herceg alaposan megríkatták a násznépet, magához vette a szót és megköszönte a királyi család kedvességét és nyitottságát. 

Valószínűleg Meghan hozzáállását ezentúl sokan követik és nem csak az esküvőkön: mert igenis, mindenkinek megvan a saját elképzelése az életről, esküvőről, bármiről és nem mások elvárásai szerint kell élni, hanem saját magunknak megfelelve. 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr813985094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az övezet gázai 2018.05.20. 23:28:41

Pont innen hiányzott még a feminizmus....

VT Man 2018.05.21. 00:33:20

Ha az esküvõ során Meghan csak nõket foglalkoztatott, az nem diszkrimináció? Hol van a férfiak egyenjogúsága?

hegecz25 2018.05.21. 02:43:10

majd fut eleget a szoknyapecer aposa elol, az jo kondiban tartja.

csakférfi 2018.05.21. 06:11:43

@VT Man:
Feminizmus egy olyan országban......ahol nö a miniszterelnök.....és nö a király.
Basszus......!
Épeszű ember ezt nem érti.
Ha csak nem idiótizmussal vádolja a sajtót....az arisztokráciát...pszichológiát...stb.
Ez lenne a "homo sapiens"?

midnightcoder2 2018.05.21. 06:26:10

Olyan ez, mint a Disney filmek. Kötelező a PC. A csaj elég jó választás volt, elvégre nem csak színesbőrű, de még feminista is. Ennél már csak akkor lett volna jobb, ha kiderül hogy transzvesztita is.

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.21. 07:53:22

Én azért még éreztem a fasizmus szellemét, hiszen papok előtt házasodott két ellentétes nemű ember. Szóval van még hol javítani az emberi jogokon, a liberális és európai értékek szellemében.

2018.05.21. 10:16:35

A feministák a nők egyenjogúságáért harcolnak, az nem feminizmus, hogy csak nőket bízott meg, mert abban nincs semmi egyenjogúsag. Nevezzük mondjuk gendernácizmusnak vagy nősovinizmusnak.

Dread Naughty 2018.05.21. 11:23:29

:D
Just made my day!
A feminizmus...

Mert az, hogy csak nőket foglalkoztat, milyen progresszív, mennyire igazságosabbá(lol!) teszi a világot, bezzeg ha Henry merte volna fennhangon nyomni, hogy csak férfiaknak adott munkát a ceremónián, máris gyülekeznének a meztelen-csöcsös nők kiegyesített kaszáikkal a Windsor palota kertjében.

Meg eleve mennyire cuki kis szelektív feminista vagy te :)
A ruhaválasztása azt fejezi ki... egyedül vonult fel... anyukájával gurult be... nem, ő igenis már az apuci betegsége előtt megohzta a feministásító intézkedéseit...
De az a motívum már nem került képbe, hogy végső soron valakik hozzáADJÁK azt a csaj a gonosz patriarchátushoz.
Szépen felcicomázzák, mint egy vásári lovat és adják veszik!! Ez hallatlan, nem-e?

Ja, hogy ha herceg faszát kell szopni, akkor a geci már nem is annyira keserű. Ha az egész világ nézi élőben, ahogy eladnak a vásárban, akkor már nem is annyira rossz dolog árunak lenni.
Ha már milliárdokat költenek az ÉN nagy bulimra, akkor nem is ragaszkodom annyira semmiféle elvhez.

Na, mindegy. Feminizmusban gazdag szép napot mindenkinek!

Hivatásos Beszólóművész 2018.05.21. 17:55:50

A világ legegyenjogúbb részén kampányolok, sőt, harcolok az egyenjogúságért...

Ez mire is jó? Mi a cél? Mi a végső egyenjogúság? Miért harcolnak ezek a csajok? Mikor lesz vége?
Majd ha minden nő farokkal születik? Vagy mi?

Barcaa 2018.05.21. 18:31:54

Ez a fene nagy feminizmus is egy szánalmas kreáció. Maga az elv jó lenne, de a megvalósítás?
Sokkal inkább a "nők legyenek egyenlőek, magyarul a csúnya gonosz férfiak meg dögöljenek meg" elv megy.

Barcaa 2018.05.21. 18:41:42

Nem engedelmeskedik? Akkor mégis mi az esküvő lényege? Ja hogy csak a férfiaknak kell kompromisszumot kötni?

"továbbra is szívügyének tekinti a nők egyenjogúságáért folytatott állandó harcot. A lebonyolítás során szinte csak nőket foglalkoztatott: menyasszonyi ruháit nők tervezték, a virágdíszítést szintén egy hölgyre bízta és az esküvői tortát is egy londoni kisasszony álmodta és valósította meg. "

Egyem a kis szívét dejófej. Azzal hogy szigorúan ügyel hogy MINDEN ügy női kézbe kerüljön, az biztos hogy egyenjogúság, véletlenül sem már az uralkodás-elnyomás kategória?

Bezzeg ha fordítva lett volna, és a herceg mindent férfiakkal intézett volna, akkor egy szemét hímsovinisztának lett volna beállítva aki kirekeszti a nőket.

Érdekes, azért miért nem kampányolnak hogy a betonkeveréssel kevés nő foglalkozik?
Vagy az már nem jó mert túl kemény munka?! Nem ők akarnak NEMI EGYENJOGÚSÁGOT?
Akkor ne sírjanak majd ha a nőcik kezébe nyomják a legfizikálisabb melókat, elvégre milyen maradi gondolkodás az hogy nem szerint eldönti valaki előre magába hogy gyenge-e a munkához fizikálisan vagy sem? :D

Én a helyében szimpla utcai ruhában mentem volna fel, mert ez a hatalmas nagy esküvői ruha egyenesen a tárgyiasítás megtestesítője, a játékbabákat szokták így beöltözni, szégyen gyalázat :D

élesi 2018.05.21. 23:42:59

Ahogy elnézem, az újdonsült hercegné a herceg úrfi balján foglalt helyet az egész ceremónia alatt. Ugye nem kell mondanom, hogy ez mit jelent? Igen, ez jelképezi a rangon aluli házasságot. Azért annyira már nem volt nagy lázadó a feminista amazon, hogy ez ellen tiltakozzék. Van az a pénz.

különvélemény 2018.05.22. 09:22:39

Épp ideje volt már emelni a színes bőrű kvótát a királyi családban, mert mégis csak tűrhetetlen ez a fehér elnyomás.

A Királynőt is le lehetne cserélni, mondjuk Oprah-ra, Károlyt meg Conchita Wurst-re.

KalmanBlog 2018.05.22. 12:05:55

Vegyük észre, hogy egy ELVÁLT IDŐSEBB NŐt vett feleségül egy IGAZI HERCEG. NOOOORMÁLIS?

Anna Kiraly 2018.05.22. 12:28:14

@KalmanBlog: és akkor mi a tököm van? nő. pont. valszeg szereti. pont. téged ki kérdezett meg, hogy házasodni akarsze-e és kivel? és ki mondhatja meg, hogy kivel házasodj? konkrétan, közöd?
süti beállítások módosítása