Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Talár alatt

2018. augusztus 12. - Dr. Kovács Gertrúd

Sok helyről lehet hallani, hogy a (magyar) jogászok jólöltözöttek - ezzel lehet vitatkozni vagy nagyban helyeselni a kijelentésre, egy biztos: javarészt a munkahelytől függ, mit viselnek a jogászok. A bíróságon az egyenlőség keretében a bírók, ügyészek, ügyvédek talárt viselnek, és gyakorlatilag bármi lapulhat a talár alatt, kezdve a szakadt farmertól az öltönyig.

hbz-amal-0406.jpgTalán a jelenleg egyik leghíresebb ügyvéd, Amal Clooney.
Forrás: harpersbazaar.com

A szerkesztőség tagjainak munkahelyein általában változó, hogy milyen ruhát húznak magukra reggel a munkavállalók, viszont eldöntöttük, egy ideig naplózzuk: miben járunk-kelünk az irodai folyósokon. Van, hogy nagyon elegáns, van, hogy a smart casual irányvonalát, de olyan is van, hogy nyári hőségnek megfelelő lazább szettben lépünk az irodáink falai közé. 

Amíg naplóztuk, hogy ki mit visel és mennyire elegáns, mennyire ad vajon az irodai megjelenésére, óhatatlanul is megfordult a fejünkben, hogy 2018-ban még tényleg a ruha teszi az embert? Az öltözék rengeteget elárul az emberekről, de manapság az ítélkezésmentesnek kívánt világunkban valójában megismerjük az utcán, ha egy ügyvéd jön velünk szembe? 

Egyáltalán nem, viszont érdekes tapasztalat, hogy amikor a "Csini Csütörtök" keretében kosztümben és magassarkú cipőben jelentem meg, a munkám során a tárgyalásokon is sokkal tekintélyparancsolóbbnak, dominánsabbnak éreztem magam, ellentétben a farmerszoknya + póló outfites nappal. Mert egyrészt, ha lehet tudni, hogy lesz egy nagy meeting egy partnerrel, igyekszik az ember "rendesen" felöltözni, ha már egyszer jogászként, ne adj' Isten, ügyvédjelöltként dolgozik. 

a7e47fd97936544d1bac9c53048e4f3c.jpg

Harvey Specter, a Suits főszereplőjének elegáns, jólmenő ügyvéd szerepében Gabriel Macht
Forrás: pinterest.com

Görög Ibolya stílusszakértő biztosan nagyban bólogatna, és az sem véletlen, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara szervezésében az ügyvédiskola első évfolyamának egyik záró előadását ő tartja és okítja az ügyvédjelölteket többek között az öltözködési etikettről is. 

De vajon így van ez rendjén? Hogy a jogászok, ügyvédek, ügyészek, bírák, stb. elegánsan járnak? Tényleg a ruha teszi a jogászt?

Kihívásunk egy hónapig kívánja vizsgálni (igen, a legnagyobb hőségben), hogy mit visel a jogász. Ebből az okból elindítottuk Instagramon hashtagjeinket, amelynek használatával arra szeretnénk választ kapni, hogy miket kap fel a jogászkolléga, amikor dolgozni megy, mi lapul a talár alatt. Abban az esetben, ha posztban használod a következő hashgtageket: #taláralatt, #mitviselajogasz, #legaleyes és megjelölöd Instagramon a fotón és a posztban a @divatjog Instagram oldalt, egy fotódat (legalább) az egy hónapos kihívás végén megosztjuk olvasóinkkal.

Kíváncsiak vagyunk, hogy milyen outfitek lapulnak a talárok alatt! Öltözködésre fel! 

Addig is, megmutatjuk, hogy mi hogyan öltözünk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr9814171773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása