Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

És az Arany Glóbuszt kapja...

Szubjektív

2017. január 11. - Divatjog Blog

Idén 74. alkalommal rendezték meg a Golden Globes díjátadót Beverly Hillsben. A Hollowoody külföldi újságíróinak díjkiosztóját az Oscar előszobájaként is szokás emlegetni, de azért az Oscar-díjhoz képest például a ceremónia sokkal kötetlenebb, de maga a díjak kiosztásának folyamata sem annyira grandiózus, de erről a Cinematrix kiváló cikke sokkal részletesebben beszámol. 

A díjkiosztó számunkra több szempontból is érdekes lehet, az egyik a sok közül, hogy a legjobb minisorozat vagy tévéfilm kategóriájában az O.J. Simpson ellen folytatott büntetőügyet feldolgozó -kiváló!- minisorozat nyert, amely pontosan és nagyszerűen rámutat az amerikai igazságszolgáltatás hibáira. Mindemellett azért is talán tévétörténelmi jelentőségű ez a sorozat, mert az egyik jelenetben nem David Schwimmer vágja a legostobább/legbénább grimaszt (David Schwimmer remekül hozza egyébként a néhai Robert Kardashian karakterét, John Travolta és Courtney B. Vance alakításairól már nem is beszélvén). Megtekintésre igencsak alkalmas sorozat. 

A bejegyzés elkészítése során én (Gerti) kaptam meg azt a feladatot, hogy értékeljem az idei legjobb outfiteket az Arany Glóbusz díjkiosztón. Számomra ez a 10 női megjelenés volt a legszimpatikusabb (egyetlen kivétellel).

A férfiak közül egyébként én mindenképpen Tom Ford és Ryan Gosling megjelenését emelném ki, valamint...

Az idei Arany Glóbusz díjkiosztó nem csak a csodás ruhaköltemények miatt marad emlékezetes, hanem Meryl Streep beszédéről is, amit a Cecil B. DeMille (a névadó az ikonikus filmrendező) életműdíj átvételekor mondott. Bár az ilyen nagy volumenű díjátadók minden másodperce szorosan be van osztva, szerencsére a színésznő számára sikerült elég időt biztosítani az átlagosnál jóval hosszabb beszédre.

Meryl Streep a közönségnek szánt üzenetében megjegyezte, hogy gyakorlatilag a díjátadón Amerika mostanában legócsároltabb rétegei gyűltek össze: a külföldiek, ugyanis a díjakat mintegy 50 főből álló Hollywoodban élő, külföldi újságírókból álló zsűri adja át, Hollywood, azaz a színészek, celebek, producerek, valamint a sajtó képviselői. De felhívta a figyelmet, hogy Hollywood is legalább annyira sokszínű, mint a csupa külföldiekből zsűri, hiszen már csak a jelöltek között is többen nem "tisztán" amerikai állampolgárok: Ryan Gosling, Amy Adams, vagy akár Natalie Portman, és ezek nélkül az emberek nélkül biztosan ma teljesen más lenne, illetve nem lenne ilyen különleges, színes a művészvilág. 

Ezután keményen bírálta Donald Trump politikáját, megnyilvánulásait, melyek közül a számára legmegrázóbbat emelte ki, nevezetesen azt az esetet, amikor Trump egyik beszéde alkalmával egy fogyatékkal élő riportert gúnyolt ki. Ez az eset túlmutat azon, hogy a helyzet mélyen megalázó volt a riporter számára, hiszen e viselkedés önkéntelenül beszivárog az ember életébe, hiszen ha az ország első embere ilyet megengedhet magának, mások is feljogosítva érezhetik magukat efféle cselekedetekre.

A tiszteletlenség tiszteletlenséget szül. Az erőszak erőszakot gerjeszt. 

Ezt követően a sajtóhoz fordult, és felhívta őket arra, hogy manapság különösen nagy szükség van arra, hogy a közönség elé tárják az igazságot, valamint kiemelte, hogy nekik, színészeknek pedig ki kell állni az igazság mellett és hangot adni neki, hiszen óriási kiváltság e hivatás, viszont hatalmas felelősséggel is jár közszereplőnek lenni. 

Meryl Streep üzenetének nem csak Amerikában, hanem hazánkban is nagy jelentősége van, hiszen egyre gyakrabban kap bírálatot kormányunk mind külföldiekkel szembeni ellenséges hozzáállás, mind pedig a független sajtóval kapcsolatos aggályokat tekintve. 

A teljes beszéd eredeti formájában alább tekinthető meg, a magyar fordítása pedig itt, a WMN oldalán érhető el. 

 

Follow our blog with Bloglovin

Szabó Zsuzsanna és Kovács Gertrúd

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr3712115021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása