Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Donatella, a Versace szíve

A Versace akvizíciójának margójára

2018. szeptember 25. - Dr. Kovács Gertrúd

Több nagyobb hírportál hozta le a hírt, miszerint a Versace divatház gazdát cserél és a feltételezések szerint Michael Korshoz kerül a vállalat. A cirka 40 évvel ezelőtt, Gianni Versace által alapított divatcég egyike azon kevés luxusmárkáknak, amelyek "független" kézben vannak -  azaz például nem a luxusóriás LVMH cégcsoport tulajdonába tartozik. Jelen pillanatban a márka 80%-a még mindig a családé, 20%-ban pedig a Blackstone nevű, befektetési cégé. A Versace kreatív igazgatója az alapító, Gianni Versace húga (és Gianni egykori múzsája), Donatella Versace. 

8dce48b6a075cecd906a837590853469.jpg

Donatella Versace, forrás: Vogue FR

Donatella, a húg, a nő, aki átvette Gianni halála után a vezető szerepet a divatházban és többek között az a személy, aki  mindenféleképpen családi kézben akarta tartani a vállalatot. A híresztelések szerint a Blackstone 2014-es "beszállásában" az játszott szerepet, hogy a Ház tengerentúli expanzióját támogassák, ám ezek a terjeszkedések sajnos nem hozták a várva várt eredményeket. Ennek oka sok mindenben kereshető, például a divatipar afféle átalakulásában is, hogy a divatházak igazán nagy bevétele nem minden esetben a divatheteken bemutatott kreációk eladásaiból származik. Ezek a show-k sokkal inkább a márka nevét kívánják öregbíteni, vagy presztízsként szolgálnak, ugyanis a luxuscégek bevételeinek nagyobb része azokból az árukból származik, amik általában a kifutó közelébe sem kerülnek: gondoljunk csak a szemüvegekre, vagy parfümökre, de egy lakásfelújítás alkalmával is szembejöhetnek velünk a nagy luxusmárkák Home kollekciói.

A Versace a divat- és popkultúra része, rengeteg már-már történelmi kreáció és divatbemutató mellett többek között Lady Gaga és Bruno Mars zenéiben is visszaköszön a márka(név). A nagysikerű és immáron Emmy-díjas American Crime Story c. sorozat második évadában Gianni Versace megölése volt a központi történet (ugyanakkor a család nyíltan elhatárolódott a sorozattól). Donatella Versace a tavalyi milánói divathéten bátyja emléke és zsenialitása előtt tisztelgett, de Donatella sem kevésbé különb. A Versace márka a Versace család kreativitásától és kiválóságától különleges, színes, és ami a legfontosabb: kitűnik a luxusmárkák sorából. 

A Michael Kors tavaly nyáron szintén egy hatalmas akvizícióba vágta fejszéjét, akkor a Jimmy Choo márkát akvirálta 1,2 milliárd dollár értékben. Akkor elmondta a Michael Kors elnöke és egyben ügyvezetője: "...fókuszálni fogunk a piacvezető divatmárkákra, amik nem csak a piacot uralják, de egyben divatdiktátornak is tekinthetők." Akkoriban tett nyilatkozata alapján várható volt, hogy tovább terjeszkednek, hiszen a jelenleg is piacvezető LVMH üzleti stratégiáját méltatták. Nos, az bizonyos, hogy talált egy divatdiktátor márkát és személyt: Donatella Versace-t. Az akvizícióról szóló hivatalos bejelentés a héten várható, mi pedig nagyon reméljük, hogy a Jimmy Choo felvásárlásához hasonlóan, a kreatív igazgató személyében nem áll be változás, vagyis: Donatella marad - és így Versace marad. 

 


A Versace Army az idők során: sztárok & a Versace

Friss: Időközben bejelentették, hogy a Michael Kors 2,12 milliárd dollárért (a mai napon MNB középárfolyamon számolva kb. 583 milliárd forintnak megfelelő áron) befolyást szerzett a Versace felett. A menedzsment marad, azaz Jonathan Akeroyd marad a Versace vezérigazgatója, ami valószínűsíti egyben Donatella maradását is. A Michael Kors Holdings Ltd nevet változtat, előrevetítvén, hogy még több nagyszabású luxusmárkát kíván akvirálni. Az új nevük: Capri Holdings, melyben a Versace család is részesedést szerzett a Versace eladásának részeként. Donatella a The Fashion Law szerint úgy nyilatkozott, hogy ezzel is demonstrálják a hitüket a Versace hosszútávú sikere és az elköteleződésüket az új globális luxusdivat-cégcsoport mellett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr3814261209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása