Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Christian Louboutin Magyarországon indíthatna pert?

2018. szeptember 12. - Dr. Kovács Gertrúd

Christian Louboutin cipőit senkinek sem kell bemutatni. A francia divatmágus piros cipőtalpaival hívta fel magára a figyelmet, amik jogi védelméért mindent megtesz: elég csak a 2012-es Louboutin v. Yves Saint Laurent jogvitára gondolni, ahol az amerikai bíróság kimondta: a divatvilágban is lehet egy szín védjegy. 

jpg-cl_18_ss_rainbow-dash_casper-sejersen_07.jpg

Christian Louboutin és a Red Sole, vagy a Piros Cipőtalp
Louboutin, 2018 SS, forrás: christianlouboutin.com

A színes cipőtalp azóta is nagy divat, van, amikor valaki kék cipőtalppal próbálja különlegessé tenni lábbelijét. Tette ugyanezt a legújabb, Cango & Rinaldi (Dukai Regina collection) tervezője is, aki az egyik cipellőnek, ugyan nem teljes felületen, de piros színt adott. A cipellő nagyon szép, ez nem vitás, de kérdés, hogy a cipő sérti-e Christian Louboutin Red Sole védjegyét? 

Fontos tudnivaló, hogy Magyarországra nem terjed ki a Red Sole védjegy; Christian Louboutin logóit, illetve egyes parfürmjeinek neveit nem lehet engedélye nélkül használni, a piros cipőtalp a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának nyilvántartása szerint szabad préda, így a magyar márka nem sértett a magyar szabályok szerint semmilyen jogot. 

Érdekesség, hogy az EUIPO, vagyis az Európai Unió Szellemi Hivatalának nyilvántartása szerint is a Red Sole védjegyek éppen törlés alatt vannak. A tény már csak azért is figyelemreméltó, mert blogunk legutóbbi információi szerint Christian Louboutin legfrissebb pereskedése egy évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az Európai Unió Bíróságának ("EUB) egy bírója fejtette ki véleményét a 2014-ben, Hollandiában indult Louboutin vs. Van Haren üggyel kapcsolatban. A bíró, nevezetesen Maciej Szpunar véleménye szerint nem részesülhetne Louboutin Red Sole védjegye oltalomban az Unió területén, mivel nem 3D-s, mint ahogy azt régi kategóriájának kritériumai megkívánják. 

Szpunar véleményének következtében pedig az EUB ismét tárgyalta az ügyet és tavaly novemberében újabb tárgyalási határnapot tűzött ki. A Bíróság idén júniusban hozta meg döntését az előzetes döntéshozatali eljárásban, amiben a tagállami bíróság arra volt kíváncsi, hogy az EU védjegyekre vonatkozó irányelve szerint Louboutin védjegye védelemben részesíthető-e, azon belül is, tekinthető-e formának. Az EUB döntésében kitért arra, hogy egy cipőtalp színe önmagában nem lehet "forma", ugyanis az érintett Red Sole védjegy nem egy magassarkú cipő formája, hanem csak a színre utal. 

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a Red Sole, vagyis a Christian Louboutin nevéhez fűződő Piros Cipőtalp egyeduralmának vége - legalábbis az európai piacon.

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr2314225695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása