Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A LifeTILT-botrány margójára: jogszerű ez?

2016. november 27. - Dr. Kovács Gertrúd

Vajon jogszabálysértő az, ha egy termék csak vékony vagy éppen molett hölgyeknek/férfiaknak szól? Erre kerestük a választ. 

A mások által botránynak titulált történet dióhéjban: az utóbbi napokban igencsak nagy port kavart, hogy a LifeT!LT diéta blog és szerintem mára már mozgalom, piacra dobta a saját, LifeT!LT-es edzőruháit, amelyeket csak XS, S, M és M/L méretben lehet rendelni. Több internetes portál diszkriminációt kiáltott, Balogh Tamás a LifeT!LT tulajdonosa, egy igencsak hosszú Facebook posztjában azt írta: "Van egy ruha kollekcióm, amit kizárólag azok a nők tudnak felvenni, akik tettek azért, hogy felvehessék. Edzettek, diétáztak, lemondtak, bizonyítottak. Kell a ruhám? Tegyél érte." 

15137482_1130934130276246_8812801968803019933_o.jpg

Kép forrása: LifeT!LT Facebook 

A magyar jogrendszer alapja az Alaptörvény, amely XV. cikkben rögzíti, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, valamint a női egyenjogúság elvét. Mást nem. Semmilyen más, esetleges diszkriminácóra alapot adó tulajdonságra nem tér ki az Alaptörvény. Jogrendszerünkben ugyanakkor találhatóak egyes külön védelemben részesítendő csoportokra vonatkozó jogszabályok, mint például a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény, de az emberek testsúlytól független egyenlőségéről jelenleg semmilyen jogszabály nem rendelkezik.  

A LifeT!LT-ről azt érdemes tudni, hogy egy blognak indult, amelynek főtémája az életmód váltás volt. Köszönhetően a szerző, mára már tulajdonos szókimondó stílusának és a tanácsok hatékonysága okán a mai napon már egy brandről beszélhetünk: komplett programok, táplálékkiegészítők, étel házhozszállítás is szerepel a márka palettáján. Fontos tudni, hogy rengeteg program, ingyenesen is elérhető az adott weboldalakon, így a közösségi médiában hatalmas rajongótáborral rendelkezik. Több infó: lifetilt.hu

Térjünk vissza az eredeti kérdésünkre: azt szeretnénk tisztázni, hogy a LifeT!LT részéről jogszerű viselkedést láthatunk-e? Nem fogom túlbonyolítani a választ: igen, teljesen jogszerű. A jelenleg Magyarországon működő gazdasági társaságok, és amelybe a Lifetilt Hungary Kft. és a Lifetilt Webshop Kft. is tartoznak, meghatározhatják saját tevékenységi körüket, az egyetlen törvényi megkötés e tekintetben az, hogy csak olyan tevékenységet lehet folytatni, amelyet jogszabály nem tilt vagy korlátoz. Arra a kérdésre, amely számunkra viszont most sokkal érdekesebb, hogy egy gazdasági társaságnak miként kell meghatároznia azt a célpiacát, semmilyen jogszabályi előírás nem vonatkozik.  Gondoljuk csak végig, hogy a divatipar legtöbb üzlete nem gyárt - magyar méretű - 44-esnél (kb. L-es méret) nagyobb ruhát, de talán azt is nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a Magyarországon ismert fast fashion márkák közül egyedül a H&M az az üzlet, amely nagy méretű ruhákat, sőt egész Nagy Méret kollekciót is kínál a női vásárlók számára. (A férfiaknál a legnagyobb méret az XXL.) A különböző sportruházat-gyártók, forgalmazók kínálata azt gondolom, hogy nem sokban tér el a vitát kirobbantó termékcsaládtól: a legtöbb esetben XL méretig válogathatnak a fogyasztók, bár található olyan áruház is, ahol az 50-es méret is elérhető, amely megfelel az XXL méretnek. Ennek tükrében szerintem igencsak megállja helyét az az állítás, hogy gyakorlatilag egy ruhaméret maradt ki a LifeT!LT kollekciójából.

76b1dd05ff00c7c2797878ce6bd60e2e.jpg

Kép: Victoria Janashvili Photography

Megjegyezendő, hogy a divatiparban egyre nagyobb teret hódít a nagyobb méretek piacra dobása és ezzel egyidejűleg a plusz size modellek térnyerése is. Egyes országokban bevezették a "Modell-doktrínát", mint például Franciaország, az egészségügyről szóló törvény része, hogy egy egészséges modellnek milyen kritériumokkal, és milyen érték feletti testtömegindexxel kell rendelkeznie, ezzel is visszaszorítván a testképzavar okozta betegségek kialakulását a divat hazájában. A magyar egészségügyről szóló törvény esetében nem beszélhetünk ilyenről. Sőt, azt is meg kell említeni, hogy az elmúlt években megfigyelhető a magyar társadalom elhízása (minthogy erre az elmúlt évek során nagyon sok cikk felhívta a figyelmünket, például itt olvasható egy ilyen), viszont egyes testképzavaros betegségekről sajnos magyar statisztikai adatot, felmérést nem találtunk. E tekintetben viszont a LifeT!LT üzletpolitikája reméljük, célt ér, és minél többen fognak a LifeT!LT-es program segítségével az egészséges életmód és étkezés felé fordulni, melynek hatására minél többen viselhetik majd a márka sportruházatát is, szigorúan XS, S, M és M/L méretben.

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr3712003420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása