Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Kylie Jenner sminkmárkája perrel néz szembe

2016. december 03. - Dr. Kovács Gertrúd

Kylie Jenner, pontosabban a nevével fémjelzett kozmetikai márka, a Kylie Cosmetics a mi figyelmünk közzéppontjába egy állítólagos szerzői jogsértés miatt került. Az Instagramron, a @kyliecosmetics által feltöltött (és azóta már gondosan el is távolított) képpel van a baj. Az ugyanis megszólalásig hasonlít egy Los Angeles-i sminkmester, Vlada Haggerty Instagram képére (amely egyébként még mindig megtalálható a képmegosztón).

1480301725422.png

Forrás: thefashionlaw.com

A még ugyan be nem indult per már önmagában is nagyon sok felhajtást ígér, de jogi szempontból talán kicsit még pikánsabb, minthogy beperelték az egyik Kardashian-Jennert (elég sok szellemi alkotással kapcsolatos jogvitában vesznek részt jelenleg is): valóban szerzői jogot sért a Kylie Cosmetics fotója?

 

d238797172749e6789292a51bafd9b55.jpg

Kylie Jenner
Kép forrása: Pinterest

Kylie Jenner, az amerikai valóságshow sztár, Kim Kardashian kishúga, akit saját jogán már tervezőként, Instagram sztárként és modellként is aposztofálhatunk. A Kardashian-Jenner família szinte mindegyik tagja, így Kylie Jenner is saját applikációval és weboldallal is rendelkezik, és közel egy évvel ezelőtt debutált saját sminkmárkája is, aminek egyes termékeivel ugyanolyan telt ajkakat lehet varázsolni, mint amilyen az övéi is lettek nagy hirtelen. (Egy ideig ez volt a reklámszöveg, aztán bejelentette a nyilvánvalót.) 

Az amerikai szerzői jogi törvény szerint, amely e tekintetben nagyon hasonlít a magyarhoz, egy ötlet nem állhat szerzői jog védelem alatt (a magyar vonatkozásokról pár évvel ezelőtt itt lehetett olvasni a blogon), viszont annak megvalósítása nagyon is. Egyes amerikai bulvárlapok és site-ok ebből adódóan már egyből jósolják is Kylie Jenner pervesztességét, holott a szituáció ennél azért egy hangyányit bonyolultabb. 

Ahhoz ugyanis, hogy egy alkotás szerzői jogi védelmet élvezhessen az amerikai jogszabályok szerint a művet maradandóvá kell tenni: egy könyvet meg kell írni, egy festményt festeni, egy fényképet pedig elkészíteni. További kritérium a védelemben részesítésre vonatkozóan (amely szintén a magyar szabályozásban szintén így van), hogy meghatározott szintű eredetiség szükséges.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kozmetikai márkák híresebbnél híresebb kampány fotói elkészítése közben nagy hangsúlyt fektetnek, természetesen sok más mellett, az ajkak és a körmök, kezek együttes megjelenítésére, bár ez nagyon sokféleképpen megvalósítható. Azért valljuk be, hogy nem sok olyan szépségipari képet láthatunk, amely Haggerty kisasszony által megálmodott képre bárhogyan is hasonlítana, így nagy eséllyel az ő képe már szerzői jogvédelem alá esik. 

Átdolgozott művek: mind a magyar, mind pedig az amerikai szerzői jogi törvény ismeri és használja a kifejezést, amely egyszerűen annyit jelent, hogy egy már szerzői jogi védelemben részesített művet olyan mértékben dolgoznak át - az átdolgozáshoz szükség van az eredeti mű szerzőjének beleegyezésére! -, hogy az eredeti mű alapján, de egy új mű jön létre. (De a Szerzői jogi törvény szerint idetartozik a mű fordítása, színpadi, zenei feldolgozása, filmre való átdolgozása.

Kylie Jennerék képe vajon átdolgozott műnek minősül? Első blikkre én azt mondanám, hogy semmiképpen sem. Ahhoz ugyanis, hogy egy átdolgozott mű valóban átdolgozott legyen szükséges hozzá az eredeti műhöz képest valamennyi új vagy más megjelenítés, előadásmód, kifejezés. Amennyiben Vlada Haggerty és jogi képviselője beadják a keresetet, úgy természetesen a bíróság feladata lesz eldönteni, hogy történt-e jogsértés, vagy sem. Mindenesetre, én nagyon kíváncsi vagyok a Kylie Cosmetics jogi érvelésére, ha valóban perré alakul a dolog és a felek nem egyeznek meg peren kívül, ugyanis legutóbbi információm szerint a kereset még nem került benyújtásra. 

Képnézegető: hasonló szépségipari és divatfotók, amelyek hasonló koncepcióra épülnek, de mindegyik fotó szerzői jogi védelemben részesül.

006-donna-trope-theredlist.png

Donna Trope

1480349588503.jpeg

Guy Bourdin

027_straulino_theredlist.jpg

Straulino

002_jem-mitchell_theredlist.jpg

Jem Mitchell

miles_aldrige_13_theredlist.jpg

Miles Aldridge

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr8312018907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása