Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A Victoria's Secret Angyalai jogász szemmel

2016. december 04. - Dr. Kovács Gertrúd

December 5-én vetítik Amerikában a Victoria's Secret 2016-os téli divatbemutatóját, ami a divatvilágban több okból is kiemelkedő: egyrészt azért, mert ezeken a bemutatókon nem csak a fehérneműk vannak főszerepben, mint egy megszokott fashion shown: középpontba kerülnek az azt bemutató modellek, Angyalok (Angels) is. Az egyes blokkokat átvezető kisfilmek bepillantást engednek kicsit a modellek mindennapjaikba, de sokkal inkább gondolataikba: ki hogyan, és mennyit edz, mit is gondol az edzésről, az ünnepekről, hasonlók, úgy általában az életükről, fajsúlyos témákat nem szoktak a rendezők elővenni. Másrészt azért is más ez a bemutató, mert sajnos vagy nem sajnos, kevés divatbemutatót sugároznak Amerikában (és Magyarországon is) egy országos tévécsatornán. Továbbá, azért is különleges, mert a néző egy show-t kap, úgy, ahogy van: gyönyörű modellek, egy-két backstage jelenet, közben természetesen mindenhol ott vannak a leginkább fehérneműiről ismert márka egyéb termékei is: test-spray, parfümök, hajformázók, satöbbi, satöbbi, egy gyönyörűen felépített marketing kampány az egész.

És ami a show mögött van: amit eddig láttam divatbemutatókat (nem mondanám elhanyagolandónak a számukat, de az összeset sem láttam), nagyjából mindegyikben szerepelt az, hogy egy Victoria's Secret divatbemutatón részt venni szinte mindegyik modell nagy álma. Pláne, ha valakiből Angel is lehet. Nem csupán a pénzről van szó, bár nyilvánvalóan nem véletlen, hogy a Forbes által összeállított legjobban kereső modellek listáján szép számmal megtalálhatóak azon modellek, akik már legalább egyszer résztvettek egy VS divatshow-n. Magyar, világhírű modellek közül Palvin Barbara képviseli hazánkat az első húszban.

oh-victoria-secret-too.jpg

Palvin Barbara 2012-ben a NYC-ben megrendezett Victoria's Secret divatbemutón, a háttérben Bruno Mars
Kép forrása: popsugar.com

Ahogy arra már utaltam az előbb egy Angyal, vagyis Angel szerződése merőben eltérő egy "sima" modellétől: egy Angel-nek több időt kell töltenie a márka reklámozásával, vagyis hosszabb ideig kell a márka rendelkezésére állnia, ami azt is jelenti, hogy nagyjából évente 3 hónapon keresztül csak a VS megbízásainak tehet eleget, ami magában foglalhatja egyes butikok megnyitóján valón részvételt, kampányagok forgatását, vagy akár a próbákat is. Ennek megfelelően pedig nem lehetnek más divat- vagy parfümcég kampányainak arcai, vagy akár a kampány részesei. 

További megkötések is vonatkoznak egy Angel-re, hiszen 18. életévét be kell töltenie az "angyalnak szegődő félnek" (aminek oka szerintem ott keresendő, hogy ha még véletlenül is, de kikerül az internetre egy-két olyan fotó, amelyen intim testrészei is látszódhatnak az Angyaloknak, ez pedig ebben az esetben gyermekpornográfiának minősülhet egyes amerikai államokban), valamint meghatározott fizikummal kell rendelkeznie: nem lehetnek túl soványak az Angyalok, egészségesen izmosnak kell lenniük. Ennek oka pedig nem csak az, hogy a Victoria's Secret felveszi a harcot a kórosan alultáplált és étkezési zavarokkal küzdő modellek ellen, hanem a szárnyak, amiket cipelniük kell, meglehetősen nehezek, esetenként még a 15 kg-ot is meghaladhatják. És ne felejtsük el, nem elég ezeket a szárnyakat a hátukon valahogy elcipelni a kifutó végéig és vissza, közben szép, szabályos járással kell lejteni és átadni a belőlük áradó természetesen nagyon szexi érzést is. Ennek érdekében egyébként az Angyalok naponta akár kétszer, több órát is hajlandóak edzeni - bár gyanítom nem csupán az Angyalnak szerződött modellek, hanem a show egyéb modell résztvevői is hasonló időmennyiséget töltenek testformálással. 

2014-two-fantasy-bras.jpg

Adriana Lima, idén 16. alkalommal ölti fel a szárnyakat. A képen a 2014-es egyik Fantasy Bra fotózásán
Forrás: popsugar.com

Ezzel egyidőben viszont meglehet, hogy a sok munka miatt ezeknek a modelleknek már nem jut idejük high fashion bemutatókon vonulni, vagy akár még a szerződésük is kizárhatja ezt. Itt érdemes megjegyezni, hogy ez a kikötés már kezd lazulni a szerződésekben, hiszen például Adriana Lima is modellkedett nemrégiben egy Versace bemutatón, nem is beszélve az egyik nemrégiben lett Angyalról, Taylor Hillről, aki többek között a mostani Michael Kors kollekció arca, vagy a tavaly Fantasy Bra-t viselő Lily Aldridge, aki hosszabbtávú megállapodást kötött szintén Michael Kors divatcéggel. Nyilván, ez a kikötés a felek megállapodásán alapul, így lehetőség van eltérni bizonyos esetekben. 

Bizonyos források szerint ugyanakkor az Angyalok fizetése az évek múlásával kicsit elavulttá vált, emiatt jópár nagy név, természetesen nem kimondottan az anyagiak miatt, de szögre akasztotta a szárnyakat. Ennek a megerősítéséhez a többi modellt is meg kellene kérdezni, és természetesen magát a VS-t is, viszont annyi bizonyosan elmondható, hogy Victoria's Secret Angel-nek lenni nem egy 3 hónapon át tartó munka: ezeket a modelleket sokkal szélesebb réteg ismerheti meg, mintha az összes high fashion divatbemutatón, vagy kampányokban szerepelne, ezáltal teszem azt, nagyobb esélye van mondjuk egy "szépségnagyköveti" szerződés megkötésére is. Még egy nagyon nagy előnye annak, ha valaki a VS-szel szerződik, akár mint Angyal és hosszabb távra, vagy csupán egy show erejéig: biztos munka hosszabb időn át, azaz biztos bevétel forrás. Egy átlag modell élete ugyanis ebből a szempontból kicsit kiszámíthatatlan; ki tudja, melyik castingon választják ki, hogy dolgoznának vele szívesen. Abból kiindulva viszont, hogy a modellek nem beszélnek a Victoria's Secrettől kapott munkabérükről, illetve a szerződéseik egyéb pontjairól, valószínűsíti, hogy a titoktartás is a szerződés részét képezi, ami szerintem teljesen rendben van. 

hbz-vs-show-gettyimages-626767396.jpg

Maria Borges az idei, 2016-os VS Fashion Show-n
Kép: Harper's Bazaar

A nem-Angyal szerződések is rejtegetnek magukban szép, vagy nem szép számokat és a modellekre nézve kötelezettségeket, viszont természetesen jóval kevesebb elfoglaltságot vállalnak ezek a modellek, de sokan így is szerepelnek akár az előző évi, akár a következő évi katalógusban, vagy kampányvideóban, filmben. Az viszont kétségtelen, hogy az ő ismertségük is jelentősen kiterjedtebb lesz, mint a bemutató előtt, ha még nem volt egy átlagember számára annyira ismert. 

A Victoria's Secret Fashion Show korunk egyetlen olyan divatbemutatója, amely megteszi azt a merész lépést, és beköltözik a televíziónézőhöz és elviszi a nézőt a saját kis világába, mindezt úgy, hogy közben világsztárok szolgáltatják a zenei aláfestést, ettől kicsit mégsem diktáló a show, de mégis mindenképpen magával ragadó. Ezért jó a Victoria's Secret divatbemutatója: elmossa a határokat a divatvilág és a mindennapi világ között. 

Képválogatás következik a 2016-os show angyalairól készült fotókról (a képek a Harper's Bazaar, Vogue US és Paris, valamint az Allure weboldaláról származnak):

hbz-vs-show-gettyimages-626762942.jpg

Jasmine Tookes, az idei Fantasy Bra-t bemutató Angel, amely minden évben egy külön elismerés az adott modell számára

hbz-vs-show-gettyimages-626793052.jpg

 Romee Strijd

 

hbz-vs-show-gettyimages-626762340.jpg

Lily Aldridge

hbz-vs-show-gettyimages-626763214.jpg

Josephine Skriver

hbz-vs-show-gettyimages-626768266.jpg

Adriana Lima

gettyimages-626769354_master.jpg

Stella Maxwell

810_25_jpg_1268_north_499x_white.jpg

Alessandra Ambrosio

810_9_jpg_8079_north_499x_white.jpg

Martha Hunt

hbz-vs-show-gettyimages-626793070.jpg

Elsa Hosk

hbz-vs-show-gettyimages-626763538.jpg

Taylor Hill

hbz-vs-show-gettyimages-626768940.jpg

Lais Ribeiro

hbz-vs-show-gettyimages-626763858.jpg

Sara Sampaio

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr8112020953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása