Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A Versace feketelevese: faji alapon különbözteti meg vásárlóit

2017. január 04. - Dr. Kovács Gertrúd

A Versace olasz divatház elég súlyos pernek néz elébe: ha a bíróság helyt ad a Versace egy korábbi munkavállalója által benyújtott keresetnek, nem csupán óriási kártérítést fizethet, valószínűleg csoportos kereset is indulhat majd ellene, a presztízs vesztésről már nem is szólva. 

018-roxanne-lowit-theredlist.png
Kép: Roxanne Lowit

Ugyanis a divatóriás korábbi alkalmazottja keresetében többek között azt állítja, hogy az eladóknak jelezniük kellett egymásnak (beleértve a biztonságiakat), amint egy színes bőrű vásárló lépett a boltba. A keresetlevél alapján az üzletvezető bevezette a D410-es kód rejtelmeibe a később elbocsátott eladót, amely kód jelöli egyébként a fekete ruhadarabokat is. 

A már önmagában is nagyon súlyos pont mellett Christopher Sampiro, a felperes, azt is taglalja keresetlevelében, hogy azért bocsátották el, mert kevert rasszhoz tartozik, két héttel azután, hogy munkába állt egy kaliforniai Versace outletben. A kereset szerint miután Sampiro értesítette arról a menedzsert, hogy afroamerikai, zaklatás célpontja volt, majd nemsokkal később meg is váltak munkaerejétől. 

079-versace-theredlist.jpgClaudia Schiffer és Naomi Campbell, fényképezte: Irving Penn, 1992 

A kirúgott dolgozó nem csupán az emberi jogok súlyos megsértésére hivatkozott, munkajogi szabálytalanságokkal kapcsolatban is a bíróság segítségét kérte. A keresetben foglaltak szerint ugyanis a divatház nem fizette ki a ledolgozott óráit, nem vehette ki megfelelően a munkaközi szüneteket és természetesen a már fentiekben is sugallt jogtalan felmondást is támadja. 

Az ügy egyébként a magyar jog számára sem teljesen ismeretlen szinten tart, de az USA-ban sokkal gyakoribbak az úgynevezett csoportos keresetek, hiszen a felperes jelenleg más, hozzá hasonlóan elbocsátott személyeket keres, hogy együtt perelhessék a Versace-t. Nem csupán a terheket viselnék együtt, ha megállapítaná a bíróság, hogy a felpereseknek igazuk van és az olasz divatmárka tényleg faji alapon tett különbséget köztük és a vásárlókkal is, úgy várhatóan busás kompenzációban lehet részük. 

A csoportos kereset bíróság általi befogadhatóságának kritériuma, hogy a felperesek tényleg azonos helyzetben legyenek, mely bizonyos szinten könnyebbé teszi az ügy elbírálását a bíróság számára, hiszen nem többféle szituációval és osztállyal találkozik a per során, amely egyben kiszámíthatatlanabbá is teszi az ügy kimenetelét, de sokkal súlyosabbá is a magasabb kártérítési összeg és az egyéb jogkövetkezmények miatt. 

Természetesen, az olasz divatóriás kérte a kereset elutasítását szinte a benyújtást követően azonnal, és egy közleményt is kiadott gyorsan, melynek lényege akként foglalható össze, hogy a Versace hisz az egyenlő lehetőségekben, elutasítanak mindenféle megkülönböztetést, amely alapulhat akár faji származáson, akár bármi olyan törvény, vagy más jogszabály által tiltott jellemvonáson. 

Az amerikai divatvilágban az efféle keresetek egyáltalán nem ritkák, de viszonylag keveset lehet hallani hasonlóról. Pár évvel ezelőtt a Zara egyik volt munkavállalója perelte be a szintén Amerikában bejegyzett vállalatot, amiért jogtalanul bocsátották el jogtanácsosi állásából, továbbá zaklató e-maileket kapott homoszexualitása miatt, de már hallhattunk hasonló perről Kanadában is, szintén a Zara ellen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr9512094867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2017.01.05. 08:07:55

Hápersze. Megint ki lehet játszani a "kisebbség" kártyát.

histar007 2017.01.05. 08:11:21

2 hét munka után? Úgyis megegyeznek peren kívü, nincs is szebb mint, amikor valaki 2 hét után (próbaidő?) repül valahonnan, majd bedobja az aduászt, a rasszizmus vádját.
Kap egy nagy kazal pénzt ő is, de főleg az ügyvédje, aztán elmegy máshova amikor majd elfogy. Ott megint zaklatni fogják...

NBarbieReloaded 2017.01.05. 11:45:06

Aha, mert ket hetig nem tunt fel a fonoknek, hogy "kevert rasszhoz" tartozik, nyilvan. Biztos vak, vagy csukott szemmel interjuztatta az embert. Csak miutan o ertesitette rola a menedzsert. Persze.
Es arrol amugy miert nem szol a fama, hogy ha igaz is egyaltalan, akkor miert kell ilyet titkos kodokat bevezetni? Talan mert az uzletbe betero feka sokkal nagyobb esellyel fog lopni vagy randalirozni? Aaa, biztos nem, ez a feltetelezes mero rasszizmus kerem szepen.

2017.01.05. 14:06:46

Ha annyira utálják a négereket, akkor miért vették fel?
Egy kicsit sántít a történet.

sans paraben 2017.01.05. 14:21:32

NBarbieReloaded: igen, az. merő rasszizmus.

Jakab.gipsz 2017.01.05. 15:12:29

Ilyen kétes ügyek akkor fordulhatnak elő, amikor igazság szolgáltatás helyett, jog-szolgáltatássá silányul a jogállam, a simlisek legnagyobb örömére.

David Bowman 2017.01.05. 15:58:04

Be is baszna egy luxus cuccos divatháznak, ha tömegesen kezdenék fekák hordani a cuccaikat. Mint nálunk a cigók a mercinek.
süti beállítások módosítása