Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Amikor a "high fashion" kifejezés új értelmet nyer

2017. január 12. - Dr. Szabó Zsuzsanna

Bizonyára mind emlékszünk, - ki-ki irigykedett, más talán inkább hüledezett a hír hallatán - arra az óriási hírre, hogy az Egyesült Államok 8 államában legalizálta a jogalkotó a marihuána fogyasztást.

A cannabis-kultúra forradalma elérte természetesen a divatvilágot is, hiszen egyre több elismert és híres márka kollekciójában megjelenik a jól ismert növény motívuma. Talán a legnagyobb név aki felkarolta a divatvilágban e mozgalmat, Alexander Wang volt, aki az alább látható kollekciót alkotta meg, mely darabjai közül személy szerint habozás nélkül bármelyiket viselném:

detail.jpg

wang-show.jpg

weed-bag.jpg

Forrás: http://herb.co/

Wang mellett napjaink egyik legformabontóbb márkája, a Vetements is beállt a mozgalom támogatói sorába, és piacra dobott egy olyan kiegészítőt nem sokkal a marihuána amerikai legalizálását követően, melyet a növény ledarálásához használnak a fogyasztók. De a termék az eredeti funkcióján kívül medálként is használatos, mely egyébként arany és ezüst színben is kapható. A különleges nyaklánc/fűdaráló 750 dollárra lett beárazva, ami több mint 200 ezer forintnak felel meg.

 ea00ae173f40e96ae44be63de38a311d.png

Forrás: thewebster.us

De nem csak a divatvilágban terjedtek el a cannabisos kiegészítők és motívumok. A 2015-ben létrehozott Tetra alapítói - mely egy online áruház – igyekeztek újra gondolni a marihuána fogyasztáshoz szükséges kellékek formáit, így az újszerű, különleges dizájnt kedvelő fogyasztók kedvükre válogathatnak az áruház gazdag kínálatában. Megtalálhatók az alapfelszerelések, így a cigarettapapír, pipák, öngyújtók, de olyan különlegességekre is szert lehet tenni, mint a magtartó tál, vagy a jázmin virág víz, melyek pontos funkciója számomra nem teljesen világos.

Míg hazánkban a nagyátlag úgy gondolja, hogy a marihuána fogyasztás mélyen elítélendő, de legalábbis nem olyan tevékenység, amivel büszkélkedhet az ember, Amerikában teljesen megváltozott a hozzáállás. Cheryl Shuman, a Beverly Hills-i Cannabis Klub alapítója szerint pontosan ugyanolyan ez, mint a minőségi bor, pezsgő, vagy szivarok, és egyre sikkesebbé fog válni a marihuána fogyasztása. Ezt a meglátást alátámasztja, hogy 2016-os közvélemény kutatás szerint az amerikai lakosság mintegy 60%-a támogatja a marihuána szabad használatát. Ez a szám egyébként 1969-ben még alig érte el a 12, 2005-ben is csak a 36%-ot.

Shuman vállalkozásával azért harcol, hogy némiképp változtasson a marihuána jelenleg nem túl pozitív imázsán, hiszen ő maga is fogyasztja időnként a szert, mégis egy sikeres nő, aki egy több millió dollárt érő vállalkozást vezet.

marijuana-fashion-trend-01.jpg

Forrás: fashionmagazine.com

Hazánkban ma (még) közel sem ilyen elfogadott a marihuána fogyasztása, hiszen annak már birtoklása is bűncselekménynek számít.

A birtoklás büntetőjogi értelemben sokkal tágabb fogalom, hiszen magában foglalja a kábítószer termesztését, előállítását, megszerzését, tartását, annak szállítását is. Ennek bármelyik formája két évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálható, a kiszabható büntetés mértéke a birtokolt kábítószer mennyiségétől függ.

A nyomozást viszont abban az esetben megszüntethetik és eltekinthetnek a büntetőjogi felelősségvonástól, ha az elkövető csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, tart vagy fogyaszt és megfelelő feltételek fennállnak. Ilyen további feltétel például, hogy cselekményét be kell, hogy ismerje, és legalább hat hónapig folyamatos, függőséget gyógyító kezelésen kell részt vennie, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson kell megjelennie. Fontos még kiemelni azt is, hogy ezzel a lehetőséggel az elkövető 2 éven belül egyszer "élhet". 

Bár az amerikai törvényhozás hatására volt egy-két békés demonstráció a marihuána magyarországi legalizálása érdekében, ezen mozgalmak támogatottsága igen elenyésző, tehát a jelenlegi rendszer aligha fog változni a közeljövőben, így lehet, hogy a magyar tervezők kreációiban megjelenő marihuána motívumok is még váratnak magukra.

Follow our blog with Bloglovin

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr4112119591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása