Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Gender-forradalom a divat világában

2017. január 17. - Dr. Tary Katalin

Identitásunkat a külvilág felé elsősorban a külsőnkkel, öltözködésünkkel tudjuk megmutatni, ennek kialakításában pedig a divat lehet segítségünkre. Fontos szerepet kapott az elmúlt években a divatban, valamint más művészeti ágakban is a genderidentitás, vagyis a lelki-érzelmi alapon meghatározott nemi hovatartozás kifejezése. 

A divat világa is válaszolt arra a társadalmi jelenségre, amely célul tűzte ki, hogy eltörölje az egyes genderszerepekhez köthető, évszázadok alatt kialakult normákat, végül pedig felszabadítja az egyént a társadalmi normák, előírások által vezetett szerepfelosztás alól, és így segíti, hogy szabadon vállalhassa, kifejezhesse önmagát.

Az elmúlt évek divatbemutatóin megjelenő androgün ruházatok is ezt a folyamatban lévő társadalmi változást képezik le. 

8dfa75efeb5bbbf26f212a4b289fabea.jpg

Kép: Pinterest 

Az androgün ruhák eltörlik a különbséget „férfi” és „női” ruhák között, illetve a társadalom által elvárt szerepköröket félrelökve új gondolkodásmódot hoznak létre a gender kérdésben. A gender-forradalom arra sarkall, hogy te magad határozd meg a genderidentitásodat. Ezen a gondolatmeneten haladva alakította ki a Selfridges, brit áruházlánc, 2015 áprilisáig az ’Agender’ elnevezésű pop-up boltot, ahol nincsenek különválogatva a férfi és női ruhadarabok, mindenki nemétől függetlenül szabadon válogathat.

A ruhákon túl, az elmúlt években egyre több divatcég foglalkoztat olyan modelleket, akik a férfi-női kategóriákat átlépve gondolkodnak saját genderidentitásukról. 

Andreja Pejic az egyik első olyan modellnek tekinthető, aki 2011-ben magát gender non-konformistának (olyan személy, aki nem a társadalmilag elvárt genderszerepben jelenik meg) titulálta, ezzel pedig kivívta magának, hogy Jean-Paul Gaultier és Marc Jacobs női és férfi kollekciókban is szerepeltesse. Pejic 2015-ben elsőként szerepelt a Vogue-ban, mint transzgender modell.

A gender-forradalom kiemelkedő alakja Casey Legler, a divat történelmében az első olyan nő, akit kizárólag férfi modellként alkalmaz a Ford Models. Rain Dove, női és férfikollekciók bemutatóján is szerepelő modell, a nemek bináris felosztásával szemben lép fel. Álláspontja szerint „olyan, hogy gender nem létezik, ez egy társadalom által konstruált fogalom, amibe nem kell beleillened.”

A gender-forradalom további terjeszkedését jelenti, hogy a CoverGirl sminkmárka 2016 októberében, férfi modellt választott reklámarcának. Az első CoverBoy a 17 éves James Charles, aki a közösségi médián megosztott képeivel és sminkvideóival vált népszerűvé. 2017-ben pedig a sminkvilágban folytatódott ez a trend, és a Maybelline új szempillaspiráljának, a That Boss Life című kampány arcának Manny Gutierrez-t választották. 

Hazánkban 18 év felett lehet kérelmezni a nemváltoztatást. A nem jogi szempontból történő megváltoztatásához kérelmet kell benyújtani a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Állampolgársági Igazgatóságához (BÁH). Három szakvélelményt szükséges a kérelemhez csatolni: pszichiáter szakorvos által készített szakvéleményt, amely megállapítja a transzexualizmus diagnózisát; klinikai szakpszichológus szakvéleményt; valamint nőgyógyász/urológus szakvéleményét. Szükséges továbbá a kérelmező eredeti születési anyakönyvi kivonata, mivel az az adatváltozás miatt bevonásra kerül. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) véleménye dönt a  nem megváltoztathatóságának kérdésében. 

008-jamie-morgan-theredlist.jpg

Fotó: Jamie Morgan

Székely László, alapvető jogok biztosa 2016 szeptemberében arra mutatott rá, hogy problémás az eljárás jogi háttere, mert nincsenek rendesen leszabályozott határidők, döntési jogkörök és jogorvoslati eljárás. Ezen okok miatt az eljárások elhúzódnak, illetve annak alanyai bizonytalanságnak vannak kitéve.

A hazai eljárási rendből hiányzik a gyorsaság, hozzáférhetőség, átláthatóság, és ezzel magában hordozhatja az önkényes eljárás kockázatát, valamint a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jog sérelmét.

Látható, hogy Magyarországon a genderidentitás csak bonyolult, bürokratikus út igénybevétele után nyerhet jogi elismerést. Mégis fontosnak tartom, hogy egy olyan nyitottabb és sokszínűbb gondolkodásmódot alakítsunk ki, amely arra sarkallja a genderidentitásukkal küzdő személyeket, hogy vállalják fel önmagukat, és ebben a jog, illetve a társadalom is segítségükre legyen.

 - Dr. Tary Katalin
A vendégposztot Dr. Tary Katalin írta, aki Budapesten dolgozik ügyvédjelöltként. Doktori címét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte, jelenleg ugyanezen Kar Összehasonlító Jogi Intézetének angol szakfordító képzésén vesz részt. (- A szerk.) 

Follow our blog with Bloglovin

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr212133787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2017.01.18. 11:32:09

A divat világa egy csónak az ár tetején, ami el/fenntartja. Megteheti egy darabig, hogy ezt figyelmen kívül hagyja de aztán az ősi mondás beköszön. Hogy is mondta a híres magyar tengerész, az a Petrovics? Azért a víz az úr...

Pic 2017.01.18. 11:56:39

- Előbb jött a feminizmus és a totál félreértelmezett egyenjogúság ahol ők egyformák akarnak lenni, de még egy kicsit inkább egyenlőbbek. (Pedig ugye elméletileg az a jó, hogy nem vagyunk egyformák, de hát ez egy hosszabb történet kifejteni....)
- Aztán a nők azt mondták ők férfimunkát is akarnak végezni.
- Aztán a nők kiharcolták, hogy a férfiak legyenek kicsit nőiesebbek, azaz ne állva pisiljenek, hanem ülve, ne legyenek már olyan macsók, végezzenek házimunkát is.
- Aztán azt mondják nem akarnak szülni, mert az őket hátrányosan megkülönbözteti, mert ők nem szülőgépek.
- Aztán a srácok elkezdtek "hülye kis buziknak öltözni". (Elnézést kérek, ismerek melegeket nem is egyet és ők ízlésesen, normálisan öltöznek. :D )
- Aztán a nők és a pasik is elkezdtek aszexuálisodni és ma már nincs az, hogy hetero, meg meleg, hanem ezer más totál eltévelyedés pán, metro, stb szexuális.
- Mostanra eljutottunk oda, hogy ha valaki csak simán hetero az az eltévelyedett

NA ITT TARTUNK MOST.
Közben:
- A mai fiúk sírnak, hogy a mai lányok nem NŐK, hanem csak csitri csajok.
- A mai lányok sírnak, hogy a mai fiúk nem FÉRFIAK, hanem hisztis picsák.

Nem mentünk el valahol teljesen rossz irányba????

hozee 2017.01.18. 12:46:30

Mire ez a felhajtás? Le a bugyit/gatyát, aztán el van döntve a gender. Minden más csak múló hóbort, a nem nőies nők/férfias férfiak jajveszékelése, magyarázkodása.

Szalay Miklós 2017.01.18. 14:08:34

Itt egy összefoglaló a nemiség összetettségéről, arról hogy egy embernek többféle neme van (biológiai, mentális, társadalmi, stb...), és hogy ezek nem mindig passzolnak egymáshoz:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid050

(A legfelső sor a kép tetején, "A szexualitás összetettsége". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Ajánlom továbbá a "Homoszexualitás" című részt is.

bkkzol 2017.01.18. 14:16:18

Megérett a világ a pusztulásra!

Jason Voorhees 2017.01.18. 15:04:17

Nem csoda, hogy az újkori barbárok már döngetik az újkori Róma falait. A fehér ember ezzel a beteg és önpusztító mentalitással kihalásra van ítélve, az egészséges ciszheterók fokozatosan visszaszorulnak.

erőtlen emberi erőforrás 2017.01.18. 15:57:24

Nyafizgatás meg egy jó adag ignorancia, és már meg is van a legújabb divatirányzat a libsi páholy számára. Hogy micsoda diszkrimináció az ott a férfi meg nő lába között, hátezt mostmár be kell tiltani

A természetet megtagadásából születtek már nagy hatású ideológiák is, mint például a marxizmus nevű utópia, de újabban egyre inkább csak komikus az erőlködés. Az eszmei férfi és nő sose lesz egyforma, nemcsak küllemre, hanem a karaktert tekintve sem. Akadnak köztes esetek, de ezeket az igazából sehová sem tartozókat a zember inkább csak sajnálni tudja

Vipera01 2017.01.18. 17:35:49

BETEGES ÉS UNDORÍTÓ!!!
Egy férfi legyen férfias férfi, egy nő pedig nőies nő legyen! (És heterorszexuális legyen, lehetőleg.)

Jakab.gipsz 2017.01.18. 19:27:58

" a divat világa" ki a fülem az a divat, hogy világot csináljon magának, nincs művészet, nem baj csinálunk celebeket, beszéljenek róla a népek, mert a fel kínált csepűrágók és ripacsok mégsem nevezhetők művészeknek.

Talán csaknem háború van, mert a múzsák, ugyancsak hallgatnak.

antisocialnetwork 2017.01.18. 20:42:37

@Pic: Jól beszélsz.Számból vetted ki a sót.

ChamotoxT 2017.01.18. 21:20:57

Kemény szájkaratésok. Azzal az agresszív arroganciával vádolják a gender elmélettel kapcsolatos fenti cikket és a témát, amit feltételeznek róla. Pedig szó sincsen arról, hogy rájuk akarná ezt erőltetni. Pont ellenkezőleg. Senkire sem akar semmit sem erőltetni. Ez a lényeg, hogy mindenki a saját szabad döntése szerint élhessen. Ti a nőies nőket és a férfias férfiakat akarjátok. Rendben, viszont tartsátok tiszteletben azt, aki nem így akarja élni az életét. Higgyétek el, ők nem akarják "rátok erőltetni" a nézeteiket... Veletek ellentétben...

GABOR2 2017.01.18. 22:31:55

Néhány százaléknyi ember dolga...

FikkFakk 2017.01.19. 04:11:06

Jajj, de menok, en is szeretnek kozejuk tartozni...

DFK 2017.01.19. 14:50:03

@ChamotoxT: Oké, de akkor nem szeretnénk semmilyen bírálatot hallani a patriarchális, maszkulin társadalomról, mert akkor tartsák tiszteletben a mi jogainkat is. Amúgy mivel a divatvilág arról szól, hogy megmondják másoknak, mi a trendi, és mikor számítasz valakinek, ha ők ilyen gender-szabadságos dolgokat mondanak, tulajdonképpen lelki zsarolással veszik rá az embereket erre a világnézetre. Vagyis egy erőszakos és sunyi dologról van szó.

mildi 2017.01.19. 17:32:32

@DFK: ja, chamotox pont ezt írta. ja, nem. ez a terelés nem jött be

mildi 2017.01.19. 17:38:22

andreja* pejić gyönyörű volt pasiként is, most is az
*ezt képtelen vagyok megszokni, ilyen név incs. ill. most már van :)

szellemkor 2017.01.20. 10:53:21

Ez... Erre nincs szó. Ez csak úgy van, létezik a világ problémáinak tengerén mint egy pillanatnyi tajték a roppant hullámok tetején. Amilyen felfoghatatlan, szerencsére épp annyi jelentősége van. Sőt az ismertsége is bőven meghaladja a jelentőségét.
Tehát egyik szemünkön be, másikon ki.

Urancityhero 2017.01.20. 18:44:28

A belem kifordul ettől a sok szutyoktól... Ennek semmi, de semmi értelme.

Urancityhero 2017.01.20. 18:46:12

@ChamotoxT: Hogy érted? Nem most ba@ták az arcomba ezt a cikket? Vagy ezeket a ruhákat, képeket, kliséket titokban a saját gépükön tárolják? Nem értem, miről beszélsz...

kietlen 2017.01.31. 22:51:06

@V Fucktor: Te is a kommentedet az arunkba ba@tad.
„olyan, hogy gender nem létezik, ez egy társadalom által konstruált fogalom, amibe nem kell beleillened.”
Ezt nem nagyon értem minden fogalom egy társadalom által konstruált. Amire ő gondol az inkább a gender rules, azokat nem kell elfogadni.
süti beállítások módosítása