Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Alibaba és a negyven(millió?) knockoff

2017. február 14. - Dr. Szabó Zsuzsanna

Az Alibaba Group a minap bejelentette, hogy egy szellemi tulajdonvédő ügynökség, a Hangzhou Wangle Technology nevű cég megalapozatlan panaszt tett a híres, Ebay-hez hasonló kínai tulajdonú cég eladóira, miszerint hamisított termékeket forgalmaznak. Az Alibaba állítása szerint a cég visszaélésszerűen hátráltatja az ő jogszerű működésüket, és azt ígérte, hogy bojkottálni fogja az ügynökséget és minden tőle érkező panaszt.

Az Alibaba állítása szerint az ilyen és ehhez hasonló tevékenységek rengeteg kereskedőjének munkáját akadályozta, és az elmúlt években ezek a bejelentések mintegy 60%-áról kiderült a vizsgálatok során, hogy megalapozatlanok voltak.

alibababa.jpg

Egy Louis Vuitton 20 dollárért?
Forrás: taobao.com

Mi is az Alibaba? Ahogy azt már fentebb említettem, a cég az Ebay-hez hasonló, a világ legnagyobb online kereskedőplatformja, mely alapítása óta megszámlálhatatlan szellemi tulajdonjogi jogvita alperese volt, mivel rengeteg kétes eredetű termék kerül forgalomba az oldalán, melyekkel sem a kínai, sem pedig az amerikai kormány nem tudták felvenni még eredményesen a harcot. A helyzet ellen csakis a tulajdonos, Jack Ma tudna tenni, akinek természetesen esze ágában sincs ilyesmi, hiszen a sok-sok hamisítvány adásvétele nélkül mit sem érne az Alibaba. Az eladók számára Ma cége jelenti a Kánaánt, hiszen gond nélkül teret enged a knock-off termékek forgalmazásának, és persze a középosztály, mint célközönség sem panaszkodhat, hiszen a legdivatosabb márkák darabjait rendelhetik meg innen, persze nevetséges összegekért.

Jack Ma
Forrás: http://browntape.com/

Néhány érdekes szám: a mintegy 200 milliárd dollárt érő cégóriást alapító Jack Ma-t a Forbes a 22. legbefolyásosabb üzletembereként tartja számon, egyébként pedig maga az Alibaba, és az általa vezetett kínai kereskedő oldalak (pl. Taobao) forgalma mintegy ötszörösét teszi ki az Ebay-nek.

Az Alibabát olyan divatóriások szorongatták meg az amerikai bíróságok előtt, mint a Louis Vuitton, illetve nagy versenytársa, a Kering Groups, mely a Gucci, Balenciaga vagy Saint Laurent márkák nevét képviseli. A legutóbbi, 2015-ös eljárás, melyet a Kering indított, azonban sikertelenül zárult, mivel a bíróság szerint nem volt megállapítható, hogy az Alibaba kifejezetten jóváhagyta volna a hamisított termékek forgalmazóinak tevékenységét, hiszen ő csak a felületet biztosította nekik, és ez által nem tartozik felelősséggel az egyes eladók által forgalmazott árukért.

alibaba.jpg

Olcsó utánzatok, mintegy 6000 forintért
Forrás: taobao.com

Mindenesetre az Alibaba ígéretet tett arra, hogy szigorúbb előírásokat vezet be a webáruház oldalán, és igyekszik visszafogni a hamisított termékek forgalmazását.

Nem sokkal ezután, Jack Ma cége felvételt nyert egy olyan non-profit szervezetbe, amely azért harcol, hogy visszaszorítsa a hamisítványok gyártását és forgalmazását. Ez a hír óriási port kavart a többi tag körében, és mintegy tiltakozásként, többek közt a Gucci, Tiffany & Co. és Michael Kors kiléptek a szervezetből, és csak akkor hajlandóak visszatérni, ha megszüntetik az Alibaba tagságát. A szervezet, engedve a sok befolyásos névnek, végül megvált a kínai cégtől.

Valószínűleg ez elég nagy érvágás lehetett az Alibabának, mivel nem titkolt terve, hogy szeretne meghódítani más piacokat is, azonban mivel igen kétes hírnévvel rendelkezik, nem könnyű betörni külföldre, és talán a fenti szervezetben való tagság némiképp enyhített volna reputációján, de így továbbra is kérdéses marad a cég nemzetközi sikere.

Érdemes tehát odafigyelnünk a cégre, többek közt azért is, mivel felröppent néhány hónapja a hír, hogy egyeztetés céljából már felkereste az Alibaba a horvát, illetve a magyar kormányfőt is, egy európai elosztóközpont felállítása céljából. 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr6012255850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luck66 2017.02.15. 11:57:19

Igen,csak azt felejtik el ilyenkor hozzátenni,hogy ezeknek a termékeknek a 90% kicsit átfogalmazott ismertetővel az Ebay-ről is beszerezhetők

Netuddki. 2017.02.15. 12:39:21

A takonyárpi vagy antilop vagy nemtom lujizvuttyon tatyója csak 42 ezerbe kerül? Vazzeg! Mindjárt rendelek 3-at!
Ja, nem.

Legközelebb majd nem azt mondják, hogy a zaciból van, hanem a zabibabáról rendelte.

igazi hős 2017.02.15. 13:07:12

"a sok-sok hamisítvány adásvétele nélkül mit sem érne az Alibaba" Ez mondjuk erős túlzásnak tűnik, a legnagyobb forgalma mobilokból van (amit nem kell hamisítani, hiszen mind kínai), de ha csak a forgalom 10-20%-át adják a hamisított illetve márkajelzés nélküli, viszont "élethű" cikkek, az is szép része lehet a forgalomnak/nyereségnek.

DFK 2017.02.15. 14:18:23

Éri-e kár a túlárazott termékek készítőit? Talán nem, mert a másolatot olcsón vásárlók jó eséllyel soha nem vennék meg az eredetit az eredeti árért. Sokkal inkább a túlárazott termékek valós értéke mutatkozik meg zeken az oldalakon.

eßemfaßom meg áll 2017.02.15. 17:32:11

Szerintem minden 100$ért giccu táskát vevő vásárló megvenné 2000$ is az eredetit tehát minden eladott táskán 1900$ vesztesége van az eredeti márkának.

VaradiJanos 2017.02.15. 20:25:55

@DFK: nem bevételkiesés a baj, hanem a presztízsveszteség, egy trutyira kerül rá a nevük

Who111 2017.02.15. 20:33:16

Az a baj, hogy nem csak az a baj, hogy hamisítvány. Az a végfelhasználó számára elviselhető. De amilyen ócska sz*rokat árulnak az megdöbbentő. Mondom úgy, hogy kb. 3 éve gyakorlott alibaba (ali expressz) felhasználó vagyok. A mobiltelefonok még oké. A memóriakártyák és az utángyártott játékkonzol kiegészítők viszont nagyon szemetek. Idáig két 32 -es kártyát sikerült rendelni, az első kapásból szar volt, kérték, hogy küldjek videót, hogy nem működik. Azt meg hogy? Nem is kaptam vissza a pénzem. A másik működik, de azt írta a kamera a class 10 kártyára, hogy ne használjam nagy felbontáson, mert lassú. Ennyit számít, hogy 3000-ért veszel kártyát kínából, vagy itthonról 8000-ért.

$pi$ 2017.02.15. 22:20:22

@Who111: "Ennyit számít, hogy 3000-ért veszel kártyát kínából"

Még jól jártál, hogy egyáltalán működött. A kínaian előszeretettel hekkelik meg a kártyákat meg pendriveokat, hogy 100-szoros méretűnek jelentsék magukat. Amíg csak kevés adatot másolsz rá még működik is, aztán egy bizonyos méret felett elkezdi felülírni saját magát.

Tök olcsón lehet pl. 1 terabyte-os pendrive-okat venni. Na zok szerintem mind hamisítvány.

A 10 wattos led-es lámpák meg jó ha 6 wattosak, de vettem olyan 10 wattos égőt, ami 2 watt sem volt.

2017.02.15. 23:43:30

Azért suttyó kínaiak, hiába, nagy része abszolút megbízhatatlan. Vásárolok tőlük én is mert nem tudok mindenből drágát venni de nagyon meg kell nézni a termékkategóriát és az adott terméket. Olcsó elemlámpát meg telefontokot lehet, de már noname telefont nem mernék, azok beépített vírussal jönnek...

eßemfaßom meg áll 2017.02.16. 13:48:56

@Who111: Én is kínaitól veszem 3ezerért a memóriakártyát csak nem a kamucsien-től az alibabán a samdisc-et hanem a sokéve kártyát áruló kinaitól a sandisk-et és (nem)meglepő módon ez azt tudja ami rá van írva.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2017.04.11. 06:50:20

Véleményem szerint ez egy nagyobb, rendszerszintű probléma, amelynek csak a felszínen, hogy elképesztően túlárazott luxusmárkák kamu másolatait lehet fillérekért megvásárolni. Sokkal de sokkal árnyaltabb ez az egész. Az utóbbi 10 évben a luxusmárkák hatalmasat estek volna, ha a gazdag kínaiak például nem jelentenek egy újabb piacot számukra. A legtöbb divatház mára minimálisra zsugorodott volna. Ez azonban csak úgy lehetséges, hogy például Kínában hatalmas egyenlőtlenségek vannak, és a fent vázolt jelenség része ennek a rendszernek. Ez pedig csak egyetlen rétege ennek az egésznek....
süti beállítások módosítása