Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A divat és a protézisek találkozása

2017. július 11. - Dr. Kovács Gertrúd

Pár hónappal ezelőtt az Instagram saját Instagram fiókján egy nagyon figyelemfelkeltő és esztétikus műlábat ábrázoló posztra lettem figyelmes. Ahogy ilyenkor szokás ennél a felhasználói fióknál, azon a napon az adott képhez tartozó történeteket Instagram Storyban mutatták be, amiből megtudhattam, hogy egy tervezőpárosról van szó, akik lábprotéziseket gyártanak, csak nem éppen a megszokott bőrszínben és árnyalatban, hanem egyedileg megálmodott mintákkal tarkítják a művégtagot. Nagyon megtetszett az ötlet, és eszembe is jutott egy évekkel ezelőtt olvasott cikk,  amiben leírták, hogy a Boston Maratonon megsérült nő, aki akkor elveszítette a lábát, majdnem egy évvel később újra viselhetett magassarkút egy direkt neki készített, magassarkú cipő viselésére alkalmas protézisnek köszönhetően. 

Sajnos rengeteg ember kénytelen valamely végtagja nélkül élni. A kanadai ALLELES Design Studio viszont egy piaci rést talált, és egyedi protéziseket gyárt olyan emberek számára, akik vagy így, vagy úgy, de elveszítették alsó végtagjukat. Az ALLELES Design Studio küldetése, hogy az emberek többé ne takarják el protézisüket: "Teljesen új és bátorító élményt kínálunk ügyfeleinknek" - nyilatkozta a cég egyik alapítója és a protézisek megálmodója, McCauley Wanner az Instagramnak. Hozzátette, hogy előttük még senki sem készített ilyet, és ezért a vásárlókkal el is kellett hitetniük, hogy szükségük van a menő protézisekre. 

Személy szerint úgy gondolom, hogy egy végtag elvesztését egyáltalán nem kell takargatni. Attól, hogy ez a helyzet, senki sem lesz több, vagy kevesebb és semmi esetre sem lehet borzasztó. Élni jó, a divat pedig mindenkinek jár, mindenkinek joga van hozzá. A Divatjog Blog szerkesztősége egyöntetűen egyetért abban, hogy az önmegvalósítás, az önkifejezés egyik eszköze a divat és mint ilyen, minden embert megillet az ehhez való jog, amit akár nevezhetünk a véleménynyilvánítás szabadsága egyik alfajának is. 

Magával a kezdeményezéssel és a mindennapi élettel kapcsolatban megkérdeztem Szemler Renit, akivel egy városban nőttünk fel, és aki 2004-ben elveszítette az egyik lábfejét és másik lábát combközéptől lefelé. A baleset és a végtag amputáció következtében Renin azóta több tucat műtéti beavatkozást végeztek el - ő ennek ellenére pedig egy életigenlő életet él a gyönyörű Tatán. 

Reni, amikor meglátta az ALLELES által gyártott lábakat, egyből megtetszett neki és nagyon szívesen is viselne hasonlót: "Igaz, hogy feltűnőbb lenne egy műláb, viszont egyúttal sokkal esztétikusabb is, mint a mostani bőrszínűek." Fontos különbség a hagyományos, bőrszínű protézisek és az ALLELES modelljei között, hogy az ALLELES darabok átlagosan 400-465 dollárba kerülnek (119.000-137.000,- Ft körül, a mai árfolyamon), a személyreszabottak viszont már 1500 dollárt kóstálnak (mai árfolyamon kb. 443.000,- Ft), addig a klasszikus protézisekre általában van társadalombiztosítási támogatás.

Beszéltünk pár szót arról is, hogy egy olyan kisvárosban, mint Tata, mennyire nehéz tolószékkel teljes életet élni: "Sajnos vásárolni kizárólag a DM és Rossmann üzletekben tudok, mert a butikok nagyrészében van lépcső és egyedül ezen nem tudom átverekedni magam, de szerencsére van segítségem is, bár ennek ellenére a különböző kátyúk, padkák miatt még mindig nehézkesebb a közlekedés a városban, egyedül nem tudnék boldogulni. Ugyan már 2008 óta van protézisem, sajnos egy életmentő májátültetés miatt csak mostanában jutottam el odáig, hogy elkezdjem megtanulni, hogyan kell használni." 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr3612644737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toncsi64 2017.07.12. 16:17:31

Nincs új a nap alatt :)

www.summitid.com/#/fairings-1/

Persze ennél is ugyanaz a gond mint az itt bemutatottnál, számunkra megfizethetetlen :(((

lola31 2017.07.12. 17:47:52

Egyáltalán nem néznek ki jól. Ugyanolyan testidegen, mint a hagyományos színű. Ráadásul egy tapétával vagy harisnyával 2 ezer Ft-ért ugyanezt el lehet érni. A műlábat viselők nem dizájnolt műlábat szeretnének, hanem olyat mint az igazi. Hogy ne lehessen észrevenni a másságot.

toncsi64 2017.07.12. 18:21:45

Speciel én szándékosan nem használom a "kozmetikai" kiegészítőt - szerintem jobban néz ki anélkül + nincs mit szégyellnem - de ez elképzelhető hogy egyéni defekt :)
Mindazonáltal az általam linkelt helyen találhatók közül szívesen használnék néhányat, csak hát a fránya anyagiak ... :(
süti beállítások módosítása