Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Jogviták kereszttüzében a Zara

2016. november 30. - Dr. Kovács Gertrúd

Az elmúlt hónapokban több pert is indítottak a Zara ellen szerzői jog megsértése miatt. Júliusban egy Los Angeles-i művész, Tuesday Bassen Twitteren tett közzé egy hosszabb bejegyzést az ő és a Zara között zajló jogi egyeztetések eredményéről szerzői jogának megsértése miatt, egészen pontosan azért, mert a fast fashion óriás engedélye nélkül használta fel műveit különböző ruhakreációkon. Novemberben pedig újabb hasonló témájú perrel nézhetett szembe Zara, amelyben viszont egy vállalat áll a felperesi oldalon. 

A júliusban robbant ügyben a művész, akinek a jogait megsértette kedves fast fashion üzletláncunk, a Twitter közösségi oldalon fakadt ki a Zara jogsértésén, és csatolt egy képet is az általa előadottak illusztrálásaként: 

1469141462322.jpeg

Forrás: freerange.workingnotworking.com

A történet teljességéhez az is hozzátartozik, hogy Tuesday Bassen nem csupán saját állításait vetette az internetezők elé, hanem az egy éve, már háttérben folyó jogi viták eredményét is, ami elég sok tüzet szított nyáron a Twitteren és Instagramon a Zara körül, arról sajnos nincs információnk, hogy ennek hatására az eladásaik Amerikában, vagy csak Los Angelesben visszaestek volna. Az eredmény pedig a Zara jogászainak hihetetlen pökhendi válasza: Tuesday Bassen nem elég híres ahhoz, hogy az állításai jogalappal bírjanak, valamint kreációi sem elég megkülönböztethetők. Miután közzétételre került az ominózus kép és szöveg, azon tervezők és művészek száma, akiknek különböző műveit a Zara szerintük megsértette, hirtelen 17-re emelkedett. Az Inditex Csoportba tartozó Zara képviselői ezek után viszont egy nagyon nyájas közleményben tudatták a BuzzFeed-del, hogy a Zara nagyon szigorúan veszi harmadik személyek jogait, különös ha szellemi alkotásaikat érintő jogokról van szó. 

Novemberben pedig a Nuance New York-i székhelyű textil nagykereskedelmi vállalat indított keresetett a Zara és tíz másik, egyelőre anonimitást élvező alperes ellen, a keresetlevélben hivatkozva arra, hogy a fast fashion divatcég megsértette a szerzői jogát azzal, hogy lemásolta szerzői jogi védelem alatt álló tervét, majd abból ugyanolyan, vagy nagyon hasonló anyagot hozott létre. 

1478182458207.png

A Nuance mintája a bal oldalon, egy Zara nadrág és a minta a jobb oldalon
Forrás: thefashionlaw.com

Az amerikai szerzői jog hatalmas teret hagy általában egy új mű -a blog szempontjából releváns darabokról beszélve-, divatcikk megalkotására az alkotó, szerző számára, így nagyon sok esetben nem tudja megállapítani az eljáró bíróság a szerzői jogsértést, holott más országokban, már komoly kártérítésért lehetne ugyanabban az ügyben perelni, ha nem az amerikai jog lenne az alkalmazandó. Jelen esetben viszont egyrészt az amerikai jog az irányadó, másrészt nem két ruhadarabról van szó, hanem egy mintáról magáról. Az amerikai bíróság gyakorlata alapján pedig ennek másolása már adhat okot a Zaranak némi félelemre.

A Zara mellett sok más, fast fashion márka is szembesült már hasonló jellegű keresetekkel az elmúlt időszakban. Ahogy már korábban is említettem, az amerikai szerzői jog elég barátságosan áll a tervezők alkotói szabadságához, ezáltal nagyon sok esetben azok nem élveznek szerzői jogi védelmet egyes művük felett, ám azok után, hogy egyes fast fashion cégek már nem a high fashion divatcégek cikkeiből - nevezzük itt és most - inspirálódnak, hanem hozzájuk képest kis művészek munkáit sértik meg, ideje lenne esetleg újragondolni.

look3-look3_st.jpg

Kép forrása: zara.com

Érdemes megjegyezni azt is, hogy egy ilyen kérdésben, a Zaranak vajon mennyi alapja van félni. Sajnos, vagy nem sajnos, a fast fashion cégek szekerei nagyon dübörögnek, és számukra egy-egy ilyen per perköltsége meg se kottyan. Tuesday Bassen nyíltan írt Twitteren arról is, hogy számára már az 2000 dollárba (kb. 570 ezer Ft) került, hogy odáig eljussanak, hogy a Zara a fentebb említett fölényeskedő válaszát kézhez kaphassa és ebben az összegben még nincs szó bírósági perköltségről. A Nuance ügyvédje szerint viszont nincs más eszköz az olyan hazai divatiparban működő vállalatok számára, mint az egyes szerzői jogok védelmére való figyelemfelhívás, ezáltal pedig a bírósági út igénybevétele. 

Mindenesetre kíváncsian várjuk mindkét ügyben a fejleményeket, amelyekről majd beszámolunk a Divatjog Blogon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr312007496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása