Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A divat egyik legnagyobb szakmai díjátadója: Brit Divat Díjátadó - 1. rész

2016. december 07. - Dr. Kovács Gertrúd

A British Fashion Council, vagyis a Brit Divattanács egy 1983 óta működő nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy öregbítse a brit divat hírét, valamint támogassa a brit divatiparban tevékenykedő tervezők munkásságát. A Divattanácsnak 5 stratégiai pillérje van: üzlet, hírnév, oktatás, digitalizáció és befektetések. A Brit Divattanács szervezi a minden évben kétszer megrendezésre kerülő London Fashion Week-et, vagyis a Londoni Divathetet, és a British Fashion Awards-ot, tehát a Brit Divat Díjátadót. 

A Díjátadót 1989 óta rendezik meg és nemcsak Nagy-Britanniában, de az egész világon az egyik legrangosabb szakmai eseményként tartják számon. Az idei díjátadóra tegnapelőtt este, vagyis december 5-én került sor a Royal Albert Hall-ban. 

A díjazottak listája kategóriánként:

  • Brit Feltörekvő Tehetség: Molly Goddard 
  • Brit Férfiruházat Tervező: Craig Green a Craig Greentől
  • Brit Nőiruházat Tervező: Simone Rocha a Simone Rochatól
  • Swarovski-díj a Pozitív Változásért: Franca Sozzani
  • Isabella Blow-díj a Divat Alkotásért: Bruce Weber
  • Különleges Elismerés: a Brit Vogue 100 éve
  • Brit márka: Alexander McQueen
  • Nemzetközi Üzleti Vezető: Marco Bizzarri a Guccitól
  • Nemzetközi Városi Luxus Márka: Vetements
  • Nemzetközi Kiegészítő Tervező: Alessandro Michele a Guccitól
  • Nemzetközi Konfekció Tervező: Demna Gvasalia a Balenciagatól
  • Nemzetközi Modell: Gigi Hadid
  • A Legújabb Divatikon: Jaden és Willow Smith
  • Kiemelkedő Teljesítmény: Ralph Lauren

 A díjazottak rövid bemutatása - 1. rész

  1. Molly Goddard
    Három szóban: tüll, tüll és még egy kis tüll. A brit divattervező egy kicsit a gyerekkori álomvilágukba repíti el a vásárlóit: a XXI. századi hercegnőruhák, a rengeteg alsószoknyával visszaviheti a vásárlót abba a korszakba, amikor nem vágyott másra, csak arra, hogy hercegnő lehessen. Ugyanakkor, nem kell feltétlenül visszarepülnünk a hercegnővé válás romantikájáig: merőben eltérő stílusú darabokkal variálva is nagyon működnek a ruhadarabok. A kreációi azontúl, hogy egyediek és vagányak, hiszen a tüll mellett kollekciójában megtalálhatunk egyszerűbb darabokat is. A divattervező munkáját többek között a különleges alkalmak és a nosztalgia ihlette; az általa használt technikák közül pedig leginkább a kézi redőzés és a ráncolás  a leginkább kiemelendő, mellyel egyúttal finom és törékeny, ugyanakkor kicsit suta és kellemetlen darabok születtek, amelyek mindenféleképp frissen hatnak, szerintem nem csak a brit divatvilágban, de mindenhol máshol is a világon.  
  2. Craig Green
    A londoni születésű dizájner 2012-ben alapította a saját nevét viselő márkát, melynek jellegzetes darabjai gyorsan hódították a férfiruhák szerelmeseinek szíveit. Kollekcióinak közös nevezőjeként lehet említeni a munkásdzsekit, amely eddigi divatbemutatóin mindig szerepet kapott. Ruhadarabjainak többségére jellemzőek az egyenruhák világának visszaköszönése, de ahogy maga a tervező fogalmazott, a 2017-es tavaszi, nyári kollekciójának darabjai magukban hordozzák a valahova tartozás jelképét is. Alkotásaira jellemző a nemsemlegesség is. 
  3. Simone Rocha
    A brit divattervező nagyon sokoldalú tehetség: mindamellett, hogy pompás ruhadarabokat tervez, installációkat és kirakatokat is kreál. 2010-ben mutatta be először ruháit a London Fashion Weeken, ruhái szerte a világban megtalálhatóak. Az általa megálmodott ruhadarabok nagyon könnyűnek, végtelenül romantikusnak és nőisnek hatnak. 
  4. Franca Sozzani
    A Franca Sozzani-nak jutó díjat általban olyan személy, vagy márka kapja, aki (ami) támogatja mások jólétét és bőkezűen hasznosítja forrásait  jó célok elérésére. Az olasz újságírónő az olasz Vogue magazin főszerkesztője. Munkája során rengeteg innovációt hozott a divatvilág számára: a szupermodell jelenség életrehívása és terjesztése, valamint ma már híres divatfotósokat támogatott. A Vogue magazin irányítása alatt megannyi különleges számmal gyakorolt hatást többnyire az olasz nők gondolkodására. Munkája és élete során mindvégig a sokszínűség elkötelezettje, pozícióját kihasználva pedig pozitívan hatott a világra. A díjat Tom Ford divattervezőtől vehette át. 
     
  5. Bruce Weber
    Bruce Weber munkájával már a Divatjog Blog Olvasói találkozhattak a Facebook és Instagram oldalunkon. Neves amerikai divatfotós, és alkalmanként filmeket is készít. Olyan divatházak számára készített már anyagot, mint a Calvin Klein, Ralph Lauren, Pirelli, vagy Gianni Versace. Klipeket is rendezett például Chet Baker, a Pet Shop Boys vagy Will Young számára. A díj vitathatlanul jó kezekbe került, ugyanis olyan személyek kaphatják meg, akik kiemelkedő mértékben közreműködtek a globális divatszakma működésében. 
  6. A brit Vogue 100 éve
    Ha valamit minden Vogue magazinról el lehet mondani: a Divat Biblia, a kinyomtatott inspiráció. A világ mindegyik Vogue magazinját a világ legjobbjai készítik el: a legjobb újságírók, stylistok, fotósok, de természetesen alapja a divat.  A divat, amely nem létezhetne a tervezők munkája nélkül. A díjat a brit Vogue főszerkesztője, Alexandra Shulman vette át Mario Testino fényképésztől.  1916 őszén került először az újságosok polcaira, az ünnepi kiadás címlapján Katalin hercegnő látható. 
    british-vogue.jpg
  7. Alexander McQueen
    Nagy-Britannia legkiválóbb divattervezője sajnos már nem lehet köztünk, de az általa felépített divatház igenis jelen van. A divatcég kreatív igazgatója jelenleg Sarah Burton, aki több, mint 14 évig közvetlenül Alexander  McQueen mellett dolgozhatott. Ő tervezte a Katalin hercegné ruháját a 2011-es királyi esküvőre, amelyen hozzáment Vilmos herceghez. 2011 novemberében Sarah Burton lett az év tervezője a Brit Divat Díjátadón. 

A díjazottak bemutatásának folytatása itt érhető el. 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr2812028303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása