Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

Homokszem a Trump-gépezetben

2017. január 24. - Dr. Kovács Gertrúd

1459142742200.jpgDonald Trump, az USA 45. elnöke 2015-ben még a Make America Great Again ("Tegyük naggyá ismét Amerikát", MAGA) baseball sapkájában kampányolt az elnöki posztért
Fotó: afr.com

Donald J. Trump az USA eddigi leggazdagabb elnöke kisebb jogi akadályba ütközhet, már ami a 2020-ban elstartoló elnöki székért folyó kampányt illeti. Történt ugyanis, hogy a nagyszerű, Make America Great Again (MAGA) szlogen mintegy folytatásaként POTUS (President of the United States, az Egyesült Államok Elnöke) kiötlötte a Keep America Great (Őrizzük meg Amerika nagyságát) jelmondatot, ám az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának nyilvántartásában már szerepel egy Keep America Great szóvédjegy, ami megakadályozhatja Trump védjegybejelentését, amit egyébként január 18-án adott a Washington D.C. lakcímmel bíró Andreas Mueller magánszemély (aki egyes források szerint a kaliforniai demokrata politikus, Jerry Brown csapatát erősíti). 

A nyilvántartásban már szereplő védjegy lajstromozásra irányuló kérelmet még tavaly július elején adta be, méghozzá a pólókat, csőtopokat, kalapok és napszemüvegeket tartalmazó osztályok tekintetében. Ez azért fontos, mert akár még engedélyezheti is a USPTO Trump jogászainak kérelmét, ha a két védjegy leírása teljesen másra vonatkozik. Esetünkben viszont némi átfedés az osztályok között van: a Trump-féle védjegy kérvények is "indultak" azokban az áruosztályokban, amikben Andreas Mueller is védeni kívánja védjegyét. 

 

webcontent.jpeg

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának oldaláról letöltött Keep America Great! védjegy rajza
forrás: uspto.gov

Trump védjegyéről egyébként tudni lehet, hogy a 2017. január 18-án beadott, Keep America Great védjegy lajstromozási kérelmét a Hivatal befogadta, ugyanis a minimum kritériumoknak megfelelt. A felkiáltójellel ellátott szlogentársat ugyanezen a napon nyújtották be a USPTO-hoz és ez a kérelem is befogadásra került. A honlap szerint innentől kezdve nagyjából 3 hónap alatt kerül kiszignálásra egy vizsgálóhoz az ügy, aki a jelenleg hatályos jogszabályok alapján eldönti, hogy valóban alkalmas lehet-e a kérelem a lajstromozásra. A vizsgálónak ilyenkor rendkívül nehéz feladata van, gyakorlatilag az egész nyilvántartást és adatbázist át kell vizsgálnia, valamint arra is ügyelnie kell, hogy a lajstromozásra irányuló kérelem minden tekintetben megfeleljen az amerikai védjegytörvénynek (Lanham Act). 

donald-trump-3.jpg

Forrás: independent.co.uk

A júliusban beadott, Keep America Great védjegyoltalom kérelemre viszont január 2-án kiadott a Hivatal vizsgálója egy felhívást, miszerint a kérelmezőnek, Andreas Muellernek pontosítania kell kérelmet több ponton is, ami azért fontos, mert a USPTO a kérelmező válasza nélkül el is utasíthatja a kérelmet, és ebben az esetben Trump fellélegezhet, legalábbis abban a tekintetben, hogy több esélye lesz a védjegyének lajstromozására. 

A First Lady viszont örülhet, ugyanis csak sikerült találnia tervezőt (nevezetesen Hervé Pierre-t), akivel egyébként egy gyönyörű ruhát terveztek a Beiktatási Ünnepségre, de a tervezők lázadásának még egyáltalán nincs vége. Legutóbb a már rendezőként is tevékenykedő Tom Ford jelentette ki, hogy nem hajlandó az USA Első Asszonyát öltöztetni, mire Donald Trump, az eddigiekhez hasonlóan rendkívül elegánsan reagálta azt, hogy Melania Trump nem is szereti a divattervező kreációit.  A nyilatkozatok sorában ismét Tom Ford következett, aki kijelentette, hogy azért gondolta, hogy ruhái nem valók MT-nak, mert az elnöki párnak átlag Amerikát kell képviselnie és ennek abszolválásához az ő költeményei túl drágák. 

Mindenesetre itt egy kis betekintő Melania Trump, mint First Lady első outfitjeibe, de nem hagyhatjuk ki Ivanka Trump meseszép ruháit, majd pedig Tom Ford legújabb kollekciójából szemezgettünk egy kicsit. 

 

Follow our blog with Bloglovin

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr4812149231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2017.01.25. 22:58:34

Tenyleg trump 2020as kampanyaban hasznalni tervezett szlogen-oltalom a fo problema? Majd koltenek madt, nem tokmind1?

Es hol nem sz...ja le az elnokfeleseg, hogy par libbant divatcezar nem akarja ot oltoztetni?

Menjen el a walmartba, vegyen egy walmart gazdasagos kosztumot, ahogy melania meg ivanka kineznek, azokban is rohogve verni fognak mindenkit... mehetne a hadaba is kobanyara... mekkora fricska lenne mar

Dr. Kovács Gertrúd 2017.01.28. 21:09:09

@FikkFakk: Ki állította, hogy ez a legnagyobb probléma? Ki írta, hogy Melania nem sz..ja le, hogy a tervezők nem akarják öltöztetni? De valóban, a kőbányai Háda felhozatalából lenne igazán menő válogatnia mind Ivanka, mind pedig Melania Trumpnak, de csakis egy aludobozos Kőbányaival a kezükben! :)
süti beállítások módosítása