Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A divatházak és az állatvédelem

2017. augusztus 15. - Dr. Kovács Gertrúd

Mint ahogyan arról pár hónappal ezelőtt beszámoltunk, Selena Gomez hatalmas értékű szerződést kötött a Coach divatházzal. Kollekciójának első darabjai nemrégiben láttak napvilágot, az USA-ban már előrendelhetőek a darabok, illetve már pár reklámfotó is elérhető a nagyközönség számára. A kollekció egyes darabjairól készült fotók a cikk alján található galériában érhetőek el. 

100e5118ca2d3863b212ba43164e4def.jpg
Selena Gomez Coach táskát szignál
forrás: Pinterest

Ahogyan azt már decemberben is megírtuk, a Coach márka alapvetően minden darabját bőrből készíti. A táskák, clutch-ok, pénztárcák és kulcstartók egytől egyig gyönyörű darabok, viszont amellett nem lehet elmenni szó nélkül, hogy manapság egyre nagyobb teret kap a műbőr - elég csak például Stella McCartney brandjére gondolni. 

Többek között a fenntarthatóság jegyében rengeteg ismert és nem ismert ember nem (szívesen) visel már állati eredetű bőrből készült holmikat, sokkal szívesebben pártolnak át a műbőr darabokhoz. A műbőrre való váltás másik oka pedig az állatok iránti szeretet, vagy például az, hogy bizonyos holmik egyes szigorúan védett állatokból készülnek - természetesen illegálisan. Ilyen ügybe keveredett bele a nívós Hermés divatház és a Jane Birkin nevét viselő, a divatvilágban ikonikusnak számító táskája is, ugyanis kínzásnak teszik ki a krokodilokat, amikből a neves táskák készülnek. Magát, az állatok szükségtelen kínzással járó elpusztítását megszellőztető riportot a PETA (People for ethical treatment of animals - Emberek az állatok etikus bánásámódjáért) készítette, akik már több nagyobb divatláncot lepleztek le (pl. a Victoria's secret nevű fehérnemű márkáról írtak hasonló témájú riportot). Jane Birkin a PETA riporttal kapcsolatban még két évvel ezelőtt megkereste a Hermés divatházat ultimátumot adva nekik, mely szerint vagy hagyjanak fel az állatok kínzásával, vagy a divatmárka nem használhatja többé a Birkin nevet a táskáira. Az ügy egyébként akkoriban elsikkadt, valószínűleg a Hermés és Jane Birkin megegyezhettek, hiszen a táska azóta is Birkin nevét viseli és továbbra is kapható a boltokban - hozzánk közel Prágában, Bécsben, Salzburgban lelhetőek fel Hermés üzletek. 

1d213793aef2b4190a2a9580ff3e2a79.jpg

A Birkin táska
fotó: Pinterest

A PETA nyomására nagyon sok divatház kényszerült már megszólalni, viszont az utóbbi években egyre nagyobb relevanciával bírnak az adott divatházak egyes vezetőinek kijelentései: Giorgio Armani pár évvel ezelőtt biztosította az állatkedvelő közönséget és a szőrmeviselés ellen tiltakozókat, hogy következő kollekciójától egyre kevesebb és kevesebb valódi, állati szőrmével dolgoznak majd, mígnem teljesen eltűnik kreációiból. Az alábbi összeállításból eldöntheti a kedves Olvasó, hogy mennyire sikerült ezt a kijelentést megvalósítani. 

Nem csak külföldön, de Magyarországon is egyre több híresség foglalkozik az állatvédelemmel, mint társadalmi felelősségvállalás szempontjából fontos kérdéssel. Hazánkban az állatok védelméről jelenleg az állatvédelmi törvény rendelkezik, amelyben megtalálhatjuk, hogy a jó gazda gondossági körébe mi tartozik, de azt is meghatározza, hogy mi számít állatkínzásnak. E mellett a Büntető törvénykönyv (Btk.) szankcionálja az állatkínzás bűncselekményét is. A törvény meghatározza mind a vétség, mind a bűntett kategóriáiba eső elkövetési magatartásokat. A vétség tényállását megvalósító elkövető két év szabadságvesztéssel büntethető, míg a súlyosabb esetet (amelybe beletartozik a szükségtelen szenvedéssel történő elpusztítás és a több állatot érintő állatkínzás) már három évvel sújtható.

Az állatvédelmi törvény fogalma az állatkínzással kapcsolatban némiképp eltér a Btk-ban rögzített tényállástól: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása minősül állatkínzásnak.

Magyarországon egyébként szerencsére még nem fordult elő - tudomásunk szerint - olyan eset, amikor egy divatmárka illegális eredetű állati szőrmét, vagy bőrt használt volna fel kollekciójához és reméljük, ez így is marad. Ameddig viszont a divatipar teljes egészében nem áll át a fenntarthatóság és állatvédelem égisze alatt a műbőr holmikra, addig ilyen szép kreációkat vásárolhatunk meg, mint amilyeneket Selena Gomez x Coach kollekció tartalmaz: 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr3912725222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása