Minden, ami divat és minden, ami jog.

Divatjog Blog

A Trump család divatbotrányai

2017. február 22. - Dr. Szabó Zsuzsanna

Mint arról már előző cikkeinkben beszámoltunk (itt, itt,és itt), Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnökének megválasztása óriási indulatokat engedett szabadjára, és nem csak személyét, hanem családtagjait is különböző támadások érik azóta is.

Lányával, Ivanka Trumppal sem volt ez másképp. Tudva levő, hogy a 35 éves üzletasszonynak egy ruha-ékszer és parfümmárkája is van, mely igen hamar sikeressé vált. A felfelé ívelő tendencia egészen addig tartott, amíg apját meg nem választották elnökké, és egy amerikai Twitter-felhasználó bojkottot hirdetett: arra buzdította a többi felhasználót, hogy ne vásároljanak azokban az üzletekben, melyekben Ivanka Trump termékek kaphatók.

landscape-1436289964-elle-mdj-insider-ivanka-trump-01.jpg

Ivanka Trump
Forrás: elle.com

Eleinte a Nordstorm igyekezett elhatárolódni az ügytől, és kijelentette, hogy nem fogja levenni polcairól e termékeket, viszont ez nem jelenti, azt hogy politikai állást foglalna Trump elnöksége mellett.

A történet február elején vett egy fordulatot, amikor is a bevásárlóközpont bejelentette, hogy visszavonja kínálatából Trump kisasszony termékeit. Állításuk szerint szó sincs arról, hogy a #GrabYourWallet bojkott-mozgalom mögé álltak volna be, egyszerűen azt vették észre, hogy e termékek az utóbbi időben nem voltak elég népszerűek vásárlóik körében.

Donald Trump, lánya márkája elleni merénylettel kapcsolatban a Twitteren adott hangot haragjának:

trump_tweet.jpg

„A lányommal, Ivankával igazságtalanul bánt a Nordstorm. Ő egy csodálatos ember- mindig a helyes irányt mutatta nekem. Borzasztó!”

Bár Trump a világ egyik legnagyobb hatalommal bíró embere, és nem egyszer voltak komoly pénzügyi következményei egy-egy twitter-bejegyzésének, a Nordstorm esetében viszont nem ért célt: az ominózus bejegyzést követően mintegy 7%-kal erősödtek a Nordstorm részvények a tőzsdén.

A családban egyébként nem Ivanka az egyetlen, aki betört saját márkájával a divat világába, hanem maga Donald Trump is megmérettette magát a férfi divat területén, öltöny és nyakkendő kollekcióival. Bár lánya brandjétől eltér a stílus és a célközönség is, annyi mindenesetre közös a két vállalkozásban, hogy hasonló botrányok elszenvedői voltak: 

2015-ben ugyanis a Macy’s is levette le polcairól - ezúttal - Donald Trump divatmárkájának termékeit, viszont ellentétben a Nordstormmal, az áruházlánc kifejezetten a Trump által tett mexikói bevándorlókat támadó nyilatkozatai miatt, mivel „gyilkosoknak” és „erőszakolóknak” nevezte őket. A termékvisszavonás szintén egy állampolgári mozgalomból ered, a MoveOn.org-on indított több mint 700 000 ember által aláírt petícióval bírták rá az áruházláncot a cselekvésre.

A Macy’s forradalmi tette mögött azonban nem feltétlen az emberi jóérzés dominál, hiszen a 2015-ös kollekciójukkal az Amerikában élő spanyol-ajkú közösséget igyekeztek megcélozni, és nem mást, mint a mexikói popsztárt, Thalía Sodi-t kérték fel reklámarcként. Az a tény pedig, hogy a multikulturális vásárlók az országban 3.4 billió amerikai dollárt költenek évente, elég meggyőző érv volt Donald Trump termékeitől való megválás mellett.

the-best-of-the-thalia-sodi-collection-for-macys-560x300.png

Thalia a Macy's 2015-ös kollekciónak reklámarcaként
Forrás: sassygirlz.net

A napokban azonban mégis bebizonyosodott, hogy nincs negatív reklám: olyan nagy port kavartak a Trump-márkák elleni bojkottok, hogy más platformon, ahol nem vették le a Trump termékeket a készletről, hatalmas népszerűségnek örvendenek: az Amazon legnépszerűbb terméke volt ugyanis múlt hét csütörtökön Ivanka Trump nevét viselő parfüm, harmadikként pedig az olcsóbb, golyós verziója követte.

screen_shot_2017_02_17_at_11_38_07_am.png

Az Amazon múlt heti top 6 terméke
Forrás: Amazon.com

A termékek alatt levő hozzászólások között jó néhány felhasználó akadt, akik kifejezetten a bojkottok hatására vásárolták meg a Trump termékeket, hogy támogassa az elnöki családot.

Így – bár a történetnek még közel sincs vége – azt mondhatjuk, hogy a sok-sok támadás ellenére mégsem kell Ivanka Trump vállalkozásának lehúzni a rolót a közeljövőben, bár a vásárlóközönség átpolitizálódása mindenképp megbélyegezte márkáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://divatjog.blog.hu/api/trackback/id/tr3312280409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása